Jämför själv vad Trump har sagt då och nu om Nato, Ryssland och Kina. Foto: TT

Analys: Trump har blivit allt mer normal – på bara några dagar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har gått på bara några dagar. En total helomvändning av amerikansk utrikespolitik.

Plötsligt så tycker Trump att Nato behövs, att Ryssland är ett säkerhetshot, att Kina är okej, och beordrar anfall i Syrien och mot IS i Afghanistan. En traditionell, mer global USA-politik tar form. Och Trumps opinionssiffror pekar uppåt.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

I sex veckor har det pågått en maktkamp i Vita huset. Det har varit en strid om helt motsatta världsbilder.

Det är Trumps gamla insulära kampanjlöften att satsa på USAs inre angelägenheter , att sluta vara ”världspolis” som ställts mot en verklighet där omvärlden förväntar sig ett globalt engagerat USA. På bara några dagar har det skett en helomvändning och med torsdagskvällens oväntade bomb i Afghanistan är USA definitivt tillbaka som ”världspolis”. Det är med största säkerhet med Trumps godkännande som USA för första gången använder sig av världens största konventionella  bomb för att spränga terrorgruppen IS tunnlar.

USA-val 2016

Det är en stykedemonstration, riktad både mot Ryssland och Nordkorea.

LÄS MER: USA har släppt sin största konventionella bomb någonsin över Afghanistan

Stenhård maktkamp

Bakom kursändringen finns en  stenhård maktkamp som Trumps högerextrema stabschef Steve Bannon ser ut att ha har förlorat. Vinnare är dels den nya nationella säkerhetsrådgivaren, före detta generalen McMaster (som ersatte den sparkade Michael Flynn) och Trumps svärson Jared Kushner.

Tillsammans med sin hustru Ivanka Trump utgör Kushner en egen demokratisk enklav inne i Vita huset. Därmed har amerikansk politik förflyttat sig till den politiska mittfåran. Det sägs vara Ivankas tårfyllda reaktion till de döda barnen i den syriska nervgasattacken som fick Trump att inhämta rådet av sina militärer att attackera Assads flygbas. Ett lyckokast sett till Trumps opinionsläge, det är hans första inrikespolitiska framgång och opinionssiffrorna hoppade genast upp från de bottennivåer de hittills legat på.

LÄS MER: Trump: Jag beordrade anfallet i Syrien

Lyckade utnämningar

Trump är också uppenbart nöjd med sin utrikesminister Rex Tillerson som han kallar ”fantastisk” i varje intervju han ger. Rex Tillerson reser nu runt i världen och försöker skapa förtroende för Trump-administrationen och tycks ha skänkt Vita huset en stabilitet som hittills saknats.

Det faktum att Donald Trump gjort en rad lyckade utnämningar börjar ge resultat. Utnämningen av McMaster, en erfaren militär vars ”sanna intellekt, karaktär och förmåga” också hyllas av Trumps motståndare. McMaster, som också har en doktorsavhandling i bagaget, är inte rädd för att säga vad han tycker.

Tillerson, McMaster och Kushner beskrivs som mer liberala, och dessutom mer genomtänkta än de impulsiva Bannon och Trump. Med det tycks världens största supermakt återgå till de ståndpunkter vi vant oss vid, den nya Syrienpolitiken är till och med något som Hillary Clinton delar. 

LÄS MER: Trump: Vi kommer inte alls överens med Ryssland

Bannons dagar kan vara räknade

Här i USA vägs Trumps varenda ord på guldvåg och när han häromdagen i en intervju med tidningen New York Post sa att ”Jag gillar Steve, men han är bara en kille som anslöt sig till min kampanj ganska sent”, så tolkades det som att Steve Bannons dagar är räknade.

Bannon, den före detta chefredaktören för alt right-sajten Breitbart News, med många extrema åsikter kring invandring, kvinnor med mera, har förlorat sin plats i nationella säkerhetsrådet – utkastad av McMaster med Trumps goda minne.

På bilder inifrån Vita husets ”situation room” skymtar numera Bannon i bakgrunden, långt bakom den inre cirkel av rådgivare som omger president Trump. Bannon har fått en förlorarstämpel i pannan. Han var arkitekten bakom den nya administrationens största politiska magplask; försöket att få igenom ett inreseförbud för medborgare från utpekade, muslimska länder och försöket att få kongressen att skrota Obamacare.

Trumps svärson däremot, Jared Kushner, var planeringsansvarig för det kinesiska statsbesöket som ansågs vara en framgång. Och den nya chefen för nationella säkerhetsrådet McMaster var en av rådgivarna bakom flyganfallen mot Syrien, ett anfall som fått ursinnig kritik från ultrahögern bakom Trump, som anser att Trump nu brutit sitt vallöfte ”America First”.

Agendan kastas om

I ganska snabb takt ser Trumps politiska agenda ut att kastas om.

Donald Trump själv är uppenbarligen mitt i en intensiv inlärningsfas. De som letat efter en Trumpdoktrin efter att han tillträdde Vita huset har hittills letat förgäves, men i takt med att Trump konfronteras med världens krishärdar och träffar världens mäktigaste kvinnor och män så har han gjort en u-sväng i en rad av viktiga policyfrågor.    

En intervju som tidningen Wall Street Journal gjorde med Trump efter att han mött kinesiska presidenten Xi Jinping avslöjar hur hisnande Trumps inblickar i världspolitiken ter sig. Trump hade dristat sig att säga att hotet från Nordkorea var något som Kina enkelt borde kunna ta hand om. Av Kinas president Xi Jinping fick Trump då en lång historielektion;

”Efter att jag lyssnat i tio minuter insåg jag att det inte är så enkelt. Jag kände starkt att Kina har enorm makt över Nordkorea”.

LÄS MER: Handel i fokus när Trump träffar Kinas ledare Xi Jinping

Nöjd Natochef

När han gav en gemensam presskonferens med Nato-chefen Jens Stoltenberg så sade Trump inför en häpen presskår att Nato ”inte alls är föråldrat längre, inte alls föråldrat”, något som Trump hävdat under hela sin valkampanj.

Han ansåg att Nato lyssnat på Trump och nu prioriterar att bekämpa terrorismen. En uppenbart nöjd Stoltenberg stod bredvid och smålog.

Trump har också meddelat att han ändrat sig vad gäller Kina. Han anser inte längre att de medvetet manipulerar sin valuta för att hålla en konstgjort låg växelkurs, och han sade att han nu ska se till att få ett ännu bättre handelsavtal med Kina. Att USA inte har nåt handelsavtal med Kina tycks inte bekymra honom.

I ett tackbrev efter sin vistelse på Trumps lyxresort Mar-a-Lago har Kinas president Xi Jinping i ett officiellt uttalande tackat Trump för hans ”varma gästfrihet” och uttryckt sin tillfredsställelse över alla områden de två länderna nu ska samarbeta om, bland annat cybersäkerhet.  

Kylig relation till Ryssland

En annat återgång till det normala är att USA åter har en kylig relation till Ryssland. President Putin är inte längre den imponerande ledare Trump berömde under sin valkampanj.

Att USA plötsligt skulle kräva Assads avgång kom som en total överraskning i Moskva. Ryssland betalar plötsligt ett högt pris för sitt stöd till Syriens ledare Assad, om det sker till priset av sina relationer till USA. Ryssland har mycket att vinna på en bättre relation till USA, där Trumps ryssvänliga stab tidigare antytt att man kan tänka sig att verka för att sanktionerna mot Rysslands lyfts.

Taktikern Putin funderar med största säkerhet just nu vad hans nästa schackdrag ska bli. Och innan påskledigheten tar vid så överraskade också Trump finansmarknaden här i USA genom att säga att han överväger att ge chefen för centralbanken Janet Yellen förnyat förtroende. Han sade sig nu gilla henne, men under hela sin valkampanj anklagade han henne för att föra en Obamavänlig räntepolitik.  

Världen säkrare

Donald Trump är känd för att hålla med den som han senast talade med. Ingen kan säga om hans förflyttning till den politiska mittfåran kommer att bestå. Men med maktkampen i Vita Huset har i alla fall för stunden en mer övertänkt och global analys vunnit. Därmed har också världen blivit säkrare. 

LÄS MER: Trumps inre krets hade kontakter med Ryssland redan 2015

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet