Foto: TT & SVT

”Tveksamt om Löfven överlever en hel mandatperiod”

Uppdaterad
Publicerad
Onsdagens omröstning är bara början på en lång period av nederlag för regeringen, även om Stefan Löfven vinner striden om budgeten. Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

I dag lämnar Sverigedemokraterna besked om hur de kommer att rösta i morgondagens budgetomröstning, men även om partiet lägger ner sina röster och budgeten går igenom kommer Stefan Löfvens regering att få det svårt framöver.

Redan på torsdag diskuteras budgetens olika delar och då kommer nya frågor att dyka upp där en majoritet är mot regeringen.

– Frågan är om Stefan Löfven kommer att kunna överleva en hel mandatperiod i riksdagen och det är jag tveksam till, sa SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i Gomorron Sverige.

– Vi har en parlamentarisk situation som egentligen är en omöjlig ekvation. Väldigt förenklat har vi en vänsterregering men en högermajoritet i riksdagen och det strider mot parlamentarismens grundregler. Det andra stora problemet är att Sverigedemokraterna har ett stort inflytande, men noll politiskt inflytande i riksdagen eftersom ingen vill samarbeta med dem. Det här är ett sätt för Sverigedemokraterna att spänna musklerna och visa att vi är en makt att räkna med. Det har man uppnått med sitt agerande även om man i slutändan skulle välja att lägga ner sina röster.

Mats Knutson avböjde att gissa på vilket besked Sverigedemokraterna kommer att lämna i eftermiddag.

– Man måste ändå någonstans utgå från ett rationellt beteende. Hittills har Sverigedemokraterna agerat på ett sådant sätt att man har uppnått maximalt genomslag även om man lägger ner sina röster enligt praxis. Man har nått så långt man har kunnat för sitt eget parti, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet