Träffa 12-åriga Roua Ahmed vars skola bombades. Foto: AFP

12-åriga Roua: ”Min skolgång avslutades på grund av kriget”

Uppdaterad
Publicerad

Livet är sig inte likt för många barn i Jemen. 12-åriga Roua Ahmeds skola bombades och sen dess har hon inte kunnat få en utbildning. Träffa Roua i videoklippet.

Stridigheterna i Jemen trappades upp för två år sen och det har påverkat barnens möjlighet att gå i skolan. FN:s barnrättsorgan Unicef beräknar att omkring två miljoner barn har tvingats sluta i skolan på grund av konflikten.

I de skolor som fortfarande bedriver verksamhet, är många klasser överfulla. Dessutom finns det ekonomiska problem. Många föräldrar har inte råd att köpa skolmaterial och lärares löner kan utebli.

Krisen i Jemen

Barnen hamnar i utsatt situation

Krigets närvaro gör att föräldrar är rädda för att skicka barnen till skolan. Det har hänt att skolor blivit bombade. När barnen står utanför skolsystemet blir de sårbara, varnar Unicef.

– Att inte gå i skolan kan leda till att barnen hamnar på gatan. Pojkar rekryteras till barnsoldater och flickor gifts bort tidigt, säger Mohammed al-Asaadi som jobbar för Unicef i Jemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet