Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Alikaniotis befann sig ombord ett av tågen som kraschade i grekiska Larissa. Han räddade 10 personer ur tågvagnen – hör honom berätta i inslaget. Foto: SVT/EBU

20-åriga Alikaniotis överlevde tågkraschen – räddade tio andra

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Alikaniotis är en av de många studenter som satt på det persontåg som under tisdagen frontalkrockade med ett godståg i den grekiska staden Larissa. Olyckan är en av Greklands värsta. Alikaniotis klarade sig oskadd – men skräckscenerna glömmer han aldrig.

– Alla var ju panikslagna men vi försökte så gott vi kunde hålla oss lugna och till slut klarade vi oss ut, berättar han.

20-åriga Andreas Alikaniotis och hans studiekamrater var några av de 350 passagerare som satt på tåget mot Thessaloniki, när det kolliderade med ett annat tåg på samma spår. 57 människor miste livet i olyckan.

Andreas var en av de som överlevde smällen.

– När tåget kolliderade kände jag ett kraftigt ryck, och plötsligt började vagnen glida isär. Sedan hördes bara skrik överallt och panik bröt ut, berättar Alikaniotis.

Krossade fönstret för att hitta en väg ut

Elden i vagnen bredvid honom spred sig dock i hög fart, och Alikaniotis visste att han behövde agera snabbt.

– Vi krossade ett fönster som redan hade börjat spricka och försökte ta oss ut genom det.

Vagnen hade hamnat i ett dike och Alikaniotis uppskattar att det var omkring tre till fyra meter ner till marken. Han och medpassagerarna kom då på en lösning för att göra hoppet säkrare.

– Vi började slänga ut våra resväskor så att vi kunde landa på marken lite mjukare. Sedan började vi hoppa en efter en – först kvinnorna och de som var mer allvarligt skadade, och sedan vi som lyckades komma undan mer eller mindre oskadda, säger Alikaniotis.

Räddade ett tiotal personer

Alikaniotis lyckades dessutom rädda ett 10-tal personer från tåget, och hjälpte dem ut.

– Jag minns att jag drog ut två eller tre tjejer från kupén bredvid mig och hjälpte dem upp till fönstret så att de kunde hoppa ut ur vagnen.

– Alla var ju panikslagna men vi försökte så gott vi kunde hålla oss lugn och till slut klarade vi oss ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.