Foto: TT

21-årige Dylann Roof erkänner massakern i Charleston

Uppdaterad
Publicerad

21-årige Dylann Roof, misstänkt för att ha mördat nio svarta kyrkobesökare i Charleston, har erkänt, rapporterar CNN. Målet ska ha varit att starta ett inbördeskrig.

Dylann Roof ska ha erkänt att han skjutit och dödat nio personer i kyrkan i Charleston, uppger en poliskälla enligt CNN. Han ska ha sagt till utredarna att han ville starta ett raskrig.

Tjänstemännen uppger också att Roof själv köpte vapnet han använde vid massmordet. Tidigare har det rapporterats att han fick pistolen i födelsedagspresent av sin pappa.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Och Dylann Roof, anklagas nu också formellt för nio mord samt innehav av illegalt vapen enligt Charlestons polismyndighet.

Chock och förstämningen efter attentatet

Enligt rumskamraten, som The Guardian pratat med, hade 21-åringen planerat det hela i ett halvårs tid. Rumskamraten berättar att den gripne misstänkte gärningsmannen brukade fara ut i anklagelser om att afroamerikaner höll på att ”ta över världen” och att han ville starta ett ”inbördeskrig”.

Reaktionerna har blivit kraftiga över hela USA och förenar två stora politiska frågor som var för sig brukar vara mycket känsliga – dels förstås den om afroamerikaners mer utsatta position i det amerikanska samhället och dels den om kontroll av skjutvapen.

Ökade spänningar

Spänningarna i USA har ökat de senaste åren efter att flera vita poliser dödat obeväpnade svarta män, vilket utlöst våldsamma protester och debatt om rasism. Men massmordet i Charleston har även fått många att tala om kärlek och gemenskap.

– Vi måste kämpa tillsammans för att gå vidare och leva ett civiliserat liv där ras inte spelar någon roll, säger Martha Watson som är en hundratals som samlats utanför kyrkan i Charleston, till BBC.

South Carolinas guvernör Nikki Haley säger till NBC News att den misstänkte skytten bör dömas till döden.

Minnesstunder på flera håll

Minnesstunder har hållits på flera platser i landet. Offren var mellan 26 och 87 år, och flera var personligen bekanta med president Barack Obama. En femåring ska ha överlevt genom att spela död, skriver CNN.

Sharonda Singletons barn berättar för BBC att de redan förlåtit mannen som dödade deras mamma.

– Det finns inget förutom kärlek från vår sida av familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet