Fethullah Gülen och hans rörelse anklagas för att ha organiserat det misslyckade kuppförsöket. Arkivbild Foto: Chris Post/AP

Livstid för 24 kuppmakare i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

I Ankara har 24 personer dömts till livstidsfängelse för sin inblandning i det misslyckade turkiska kuppförsöket 2016, det rapporterar AFP.

Brott mot konstitutionen och mordförsök på presidenten tillhör de brott som de dömda ska ha begått, enligt domstolen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolou.

Domar mot ytterligare 200 misstänkta kuppmakare väntas under torsdagen.

Tusentals har fängslats

Hittills har fler än 77 000 människor fängslats sedan den misslyckade kuppen och runt 150 000 offentliganställda har avskedats från sina jobb. De misstänks för att vara anhängare till predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för att ha varit hjärnan bakom kuppförsöket. Fethullah Gülen har nekat till anklagelserna.

Det militärledda kuppförsöket genomfördes i juli 2016. Flera strategiska platser övertogs i Istanbul och Ankara, bland annat tv-stationer. Kuppförsöket slogs snabbt ned av regeringen, som sedan dess rensat myndigheter och rättsväsende på framför allt misstänkta anhängare till Gülenrörelsen, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.