Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordbävningen som krävt över 1000 liv sägs vara den dödligaste i Afghanistan på årtionden. Foto: AHMAD SAHEL ARMAN/AFP/TT

”Talibanerna kan tvingas be omvärlden om hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 personer har dött och minst  1 500 skadades i det dödligaste jordskalvet i Afghanistan på två decennier. 10 000 hem har förstörts. Afghanistan har ännu inte bett FN om hjälp officiellt men behovet av stöd kan göra att de tvingas söka kontakt med omvärlden.

– Så var det till exempel på 90-talet när landet drabbades av flera stora jordbävningar, säger Klas Bjurström vid Svenska Afghanistankommittén.

Gyan i Paktikaprovinsen hör till områdena som drabbats hårdast av den kraftiga jordbävningen i Afghanistan på onsdagen. Skalvet hade magnituden 6 och är den dödligaste jordbävningen på två decennier, enligt myndigheter i landet.

Sedan talibanregimens maktövertagande i augusti 2021 har stora delar av det internationella samfundet lämnat landet och många länder stoppat sitt bistånd.

– Det är ett område som ligger på gränsen till Pakistan, det är ganska kuperat och svårtillgängligt. Mellan 800 000 och en miljon människor bor i det här området, framförallt i mindre samhällen, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén, i Morgonstudion.

Kan behöva be om hjälp

Nu kommer hjälp från ett antal länder, Iran och Qatar har skickat två plan med humanitär hjälp, och även Pakistan och Japan stöttar. Afghanistan har inte formellt bett FN om stöd efter jordbävningen men flera FN-organ har fått tillträde till  de drabbade områdena.

Behovet av stöd utifrån kan leda till att talibanerna tvingas vända sig till omvärlden, menar Svenska Afghanistankommittén.

– Så var det till exempel på 90-talet när landet drabbades av jordbävningar. Det gjorde att talibanerna försökte i lite högre utsträckning att vända sig mot omvärlden, be om hjälp och kommunicera, säger Klas Bjurström.

Så skedde också under torsdagen, den högt uppsatte talibanen Anas Haqqani bad omvärlden om hjälp på Twitter:

”Vi hoppas att det internationella samfundet och hjälporganisationer också kommer att hjälpa vårt folk i den här svåra situationen”, skriver han.

600 räddade

Enligt ett uttalande från talibanregimen under sen onsdagskväll har omkring 600 personer räddats från rasmassorna. Många av de värst drabbade byarna ligger i svårtillgängliga bergsområden och dåliga telefonnät gör det svårt att bilda sig en uppfattning om hur stor förödelsen är.

– Människorna är utelämnade till sig själva, man förväntar sig ganska litet stöd från centralmakten och tar i stället tag i det lokalt och börjar gräva ut människor själva, säger Klas Bjurström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokala invånaren: ”Våra grannars hus förstördes” Foto: Reuters/Bakhtar News Agency

Jordbävningar i Afghanistan

Det bergiga Afghanistan och stora delar av södra Asien drabbas ofta av förödande jordbävningar. Bristfälligt konstruerade bostäder, sjukhus och andra byggnader gör att följderna blir svåra.

2015 omkom över 200 människor i en jordbävning i Afghanistan och i grannlandet Pakistan.

2002 omkom runt 1 000 människor i ett skalv i norra Afghanistan och 1998 miste minst 4 500 människor sina liv i ett jordskalv i landets nordöstra delar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.