En bild av bomben GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB). Foto: TT

Afghanistan om USA-bomben: Dödade minst 36 IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

Den bomb som USA:s militär fällde i Achin-distriktet i Afghanistan dödade minst 36 IS-krigare, uppger afghanska myndigheter enligt AFP.

Det var på torsdagskvällen som USA släppte bomben som kallas för ”alla bombers moder” över Achin-distriktet i nordöstra Afghanistan. GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB) är den största konventionella bomb som USA någonsin har använt i strid.

– Explosionen var den största jag någonsin har sett, lågorna spred sig över hela området, säger Esmail Shinwari, guvernör i Achin-distriktet

Flera grottor förstörda

Målet för bombningen var terrorgruppen Islamiska statens tunnelsystem i landet. Minst 36 IS-krigare ska ha dödats i attacken, uppger afghanska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Även flera grottor som terrorgruppen använder och gömda ammunitionslager ska ha förstörts i bombningen, enligt ett uttalande från försvarsdepartementet.

Man säger även att det inte ska finnas några civila dödsoffer.

LÄS MER: Analys: Nu är USA tillbaka som ”världspolis”

”Väldigt väldigt framgångsrikt”

Enligt Vita husets pressekreterare har USA vidtagit alla åtgärder för att minimera civila dödsoffer.

– USA tar kampen mot IS på stort allvar och för att besegra gruppen måste vi neka dem operationellt utrymme, säger Sean Spicer enligt Reuters.

Spicer ville inte svara på frågan om president Donald Trump beordrat attacken. Trump själv har dock kallat angreppet ”väldigt väldigt framgångsrikt”.

TV: Se testsprängningen av ”alla bombers moder”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.