Foto: Privat/TT

Aimi var bara meter från attacken

Uppdaterad
Publicerad

Luleåbon Aimi Hamberg, som just nu är på besök i sin hemstad Åbo, befann sig vid Salutorget när knivattacken skedde på fredagseftermiddagen.
– Jag förstod inte att det var så allvarligt först, jag trodde att det var en trafikolycka, säger hon.

Aimi Hamberg var inne i en butik vid Salutorget i centrala Åbo när händelserna utspelade sig. Enligt ögonvittnen ska det ha legat flera människor på marken både på Trätorget och Salutorget i Åbo.

– Jag var inne i en butik med stora fönster och märkte att något pågick utanför. Jag såg många polisbilar och ambulanser utanför och även avspärrningsband, men jag trodde att det kanske handlade om en trafikolycka. Jag förstod inte att det var så allvarligt eftersom allt flöt på som vanligt utanför.

LÄS MER: En död i knivattack i Åbo

Trafiken flöt på som vanligt

Hon berättar att bussarna och trafiken och torgförsäljningen löpte på som vanligt och att allt verkade normalt. Men när hon efter en stund började få flera samtal av bekanta, förstod hon att något mer allvarligt hade hänt.

– Bland annat min sambo började ringa mig och berätta att det har varit en knivattack i Åbo. Jag försökte direkt söka efter mer information på nätet men det gick inte, sajterna låg nere, säger hon.

Lämnade snabbt platsen

Aimi begav sig snabbt därifrån och är just nu hemma hos en vän några kilometer från stan. Vännens sambo jobbar som kock på en restaurang i närheten. Han har berättat att polisen sagt att de måste vara kvar inne i restaurangen och får inte gå ut.

Aimi har även en mamma som bor precis vid Trätorget, som är den andra platsen där det kommit uppgifter om skadade människor.

– Mamma berättade att allt verkade ha löst sig där och att det bara var några poliser kvar på platsen, säger Aimi.

Aimis bekant såg blodiga människor

Ytterligare en vän till Aimi har en pojkvän som ska ha varit vid en av platserna. Han har berättat att han har sett blodiga människor på en av platserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Åbo

Mer i ämnet