Franska soldater lämnar hotellet i Mali. Foto: TT

Terrorister slog till mot hotell

Uppdaterad
Publicerad

21 personer dog i gisslandramat på hotellet Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako. Beväpnade män stormade in i hotellet, sköt och kastade handgranater. Senare framkom det att attacken regisserats av en terrorgrupp allierad med al-Qaida. Bland gisslan fanns en svensk UD-tjänsteman.

Malis huvudstad Bamako drabbades av terrordåd under fredagen. Vid 06.00-tiden lyckades en grupp beväpnade män ta sig förbi säkerhetskontrollerna och fram till hotellet Radisson Blu. Det är det mest luxuösa hotellet i Bamako och det hotell som affärsresande, turister, franska fredsbevarande styrkor och FN-personal oftast bor på.

21 personer ska ha dött i attacken, inklusive två angripare, och sju personer ska ha skadats, uppger landets president enligt nyhetsbyrån Reuters.

Konflikt i Mali 2012

De beväpnade männen färdades i en bil med diplomatskyltar och ska ha kommit igenom kontrollerna på det sättet.

Sköt ihjäl vakter

Männen ropade ”Allahu Akbar” eller ”Gud är störst” och öppnade eld.

– De började skjuta mot säkerhetsvakterna. Vi tror att två av vakterna dog, sa en affärsinnehavare på gatan mitt emot till CNN.

Angriparna tog hotellgästerna och personalen som gisslan. 170 personer var fångade i hotellet,  som omringades av maliska säkerhetsstyrkor.

Först rapporterade Reuters och France 24 att delar ur gisslan släppts. Terroristerna ska ha valt ut människor som kunde citera verser ur koranen och släppte sedan dem.

En svensk UD-tjänsteman befann sig på hotellet och var bland gisslan , men klarade sig oskadd.

– Personen är välbehållen och mår efter omständigheterna bra, säger Catharina Österman vid UD:s presstjänst till TT.

Hotellet stormades av specialstyrkor

Rapporter om gisslan som lyckats fly fortsatte sedan att strömma in under dagen.

Vid 13.00-tiden stormades hotellet av maliska säkerhetsstyrkor, som fått rådgivning av amerikanska och franska specialstyrkor som var på plats. 80 personer ur gisslan befriades. En av dem var den kände musikern Sekouba ”Bambino” Diabate.

– Runt 06.00 hörde jag de första skotten och trodde först att det var något inbrott eller liknande. Men sedan hörde jag de första gisslantagarna i rummet intill mitt. De laddade om sina vapen och sa ”det är bra, det är OK”. Jag rörde mig inte, berättar han för Jeune Afrique.

Vid 15.30-tiden var fortfarande omkring 140 personer tagna som gisslan. Då valde specialstyrkorna att agera för att sätta stopp på dramat. Flera vittnen berättade om vild skottlossning och explosioner.

– Franska soldater tillsammans med övriga internationella styrkor och också malier har tagit sig in på hotellet. De senaste minuterna har det varit skottlossning och även en del kraftiga och mindre kraftiga explosioner, sa Katarina Höije, frilansjournalist i Bamako.

”Sökte ingen dialog”

Terroristerna barrikaderade sig på den sjunde våningen och fortsatte göra motstånd. Angriparna försökte varken förhandla eller söka dialog. De sköt bara mot civila och säkerhetsstyrkor.

– Det är rena terroristmetoder, sa Malis säkerhetsminister Salif Traoré till Jeune Afrique.

Till slut fick specialstyrkorna ut samtliga ur gisslan, två terrorister dödades i stormningen. Efter nästan 14 timmar av dramatik fortsatte några terrorister dock hålla stånd på hotellets övre våningar.

Terrorgruppen Al-Mourabitoun gick ut på Twitter och tog på sig terrordådet. Sedan gav de samma budskap i ett inspelat budskap som man skickade till tv-kanalen Al-Jazeera. Enligt Al-Jazeera säger gruppen i sitt uttalande att attacken mot hotellet skedde tillsammans med AQIM, Al-Qaida i Islamiska Maghreb.

Ville frige heliga krigare

Anledningen ska ha varit att ”heliga krigare”, mujahedin, skulle släppas ur maliska fängelser och att ”aggressionen mot folket i norra Mali skulle upphöra”.

Gruppens ledare uppges vara Mokhtar Belmokhtar, den enögde terroristen, som varit omskriven för attacker i Algeriet. AQIM har främst varit verksamma i Nordafrika, i synnerhet i Algeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet