”Förenta staterna uppskattar samarbetet mellan Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) och Sveriges ambassad för att underlätta frisläppandet av en amerikansk medborgare”, skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Bertil Ericson/TT, Jacquelyn Martin/AP/TT

Amerikansk fånge släppt från Nordkorea – Pompeo tackar Sverige för hjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har släppt en amerikansk medborgare som frihetsberövades efter att ha rest in olagligt i landet, skriver Washington Post. USA:s utrikesminister Mike Pompeo tackar nu Nordkorea och den svenska ambassaden för samarbetet som resulterat i att amerikanen Bruce Byron Lowrance kunde återvända till hem.

Det var i mitten av oktober som Lawrence Bruce Byron greps och fängslades i Nordkorea efter att ha passerat gränsen från Kina till den slutna staten.

Enligt uppgifter från en amerikanska myndighetsperson ska Bruce Byron nu befinna sig på ett flygplan på väg hem till USA, skriver Washington Post.

Ihärdigt Sverigestöd

Något som Sverige ska ha varit högst delaktigt i att få till.

I ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet uttrycker Mike Pompeo tacksamhet till de båda länderna för insatsen.

”Förenta staterna uppskattar samarbetet mellan Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) och Sveriges ambassad för att underlätta frisläppandet av en amerikansk medborgare”, skriver Pompeo i ett uttalande.

UD: ”Glädjande att hjälpa till”

Mike Pompeo passar även på på att ge extra beröm till Sverige för att ha ställt upp för amerikaner i nöd i Nordkorea genom åren och betonar i sitt uttalande värdet av Sveriges arbete med att tillvarata amerikanska intressen i Nordkorea.

”Förenta staterna är tacksamt för Sveriges, vår skyddsmakt i Nordkorea, ihärdiga stöd med att försvara amerikanska medborgare å deras vägnar.”

– Det är glädjande att Sverige kan vara med och hjälpa till, säger en källa på svenska utrikesdepartementet till TT.

Sverige, ett av få länder i världen som har diplomatiska förbindelser med Pyongyang, representerar USA i Nordkorea.

Enligt Pyongyang, som kallar mannen Bruce Byron Lowrance, har han deporterats från landet.

Anklagar CIA

Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA hävdar att Byron vid ett förhör sagt att han agerat på uppdrag av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Nordkorea är dock ökänt för systematisk användning av tortyr i samband med förhör. Och det har hänt att utlänningar av misstag hamnat på fel sida av gränsen i samband med besök i Kina.

Förra året dog den amerikanska studenten Otto Warmbier, som vistades i koma, bara dagar efter att ha blivit frisläppt från Nordkorea efter 17 månader i fångenskap. 

Fängelser, fångläger och straffsystemet i landet beskrivs av människorättsorganisationer som bland de värsta i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer