Amerikanska bombplan av modellen B-1B flög nära Nordkoreas gräns. Foto: TT

Amerikanska bombplan flög nära Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA har låtit bombplan flyga nära den nordkoreanska gränsen. Ett tydligt budskap som visar att ”presidenten har många militära alternativ”, enligt ett uttalande från Dana W. White, talesperson för Pentagon.

Amerikanska B-1B bombplan, eskorterade av F-15C jaktflygplan, ska ha flugit över internationellt vatten öster om den nordkoreanska gränsen. Längre norr om den demilitariserade zonen än något amerikanskt flyg på 2000-talet, enligt ett pressmeddelande på USA:s försvarsdepartements hemsida.

Det är en markering som ska visa att president Donald Trump har många militära alternativ för att besegra alla hot, enligt Dana W. White.

Nordkorea-krisen

Allvarligt hot

Vidare skriver Pentagon att USA ser Nordkoreas kärnvapenprogram som ett allvarligt hot mot regionen och hela det internationella samfundet.

Den militära demonstrationen kommer efter att tonläget mellan president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un trappats upp de senaste dagarna.

Uttalandet från Pentagon kom alldeles innan den nordkoreanska utrikesministern, Ri Yong-Ho, skulle tala inför FN:s generalförsamling, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet