USA:s utrikesminister John Kerry, den krigshärjade syriska staden Aleppo och Syriens president Bashar al-Assad. Foto: TT

Amerikanska diplomater i internt brev: Dags att angripa al-Assad direkt

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal amerikanska diplomater vill att USA trappar upp sin militära närvaro i Syrien, som ett sätt att snabbare få ett slut på det långa inbördeskriget i landet. President Obama har dock länge sagt att han anser det fel väg att gå, på grund av risken att våldet eskalerar ytterligare.

Slå till militärt mot Syriens president Bashar al-Assad. Det är den gemensamma uppmaningen från fler än 50 amerikanska diplomater.

Budskapet framkommer i ett internt brev på det amerikanska utrikesdepartementet som har läckt ut till New York Times.

Diplomaterna uppges inte vara de allra högst uppsatta, utan på en mellannivå, men ska alla ha jobbat med USA:s hantering av kriget i Syrien.

Kan provocera Ryssland

I brevet argumenterar man för att sätta in flyganfall och långdistansvapen som en tydlig markering mot Assad-regimens styrkor. Man vill däremot inte sätta in några amerikanska marktrupper.

Syftet är inte, skriver man, att gå ut i regelrätt krig mot Syrien och dess president, som också har Ryssland som allierade på sin sida. Snarare hoppas man att bara hotet om eskalerat våld skulle tvinga al-Assad till förhandlingsbordet.

Vill kunna hjälpa de utsatta

Genom detta hoppas man driva och skynda på processen för att nå en diplomatisk lösning och ett slut på kriget, och därigenom få slut på det mänskliga lidandet och kunna hjälpa de människor som har drabbats av det nu över fem år långa kriget.

”Det rådande läget i Syrien kommer att fortsätta att skapa allt värre, till och med katastrofala, humanitära, diplomatiska och terrorrelaterade utmaningar”, skriver diplomaterna.

Man skriver också att al-Assads regim inte har respekterat överenskomna eldupphör och blockerat hjälpsändningar till civilbefolkningen.

Uppgift: Kerry inne på samma spår

USA:s president Barack Obamas inställning har dock under hela kriget varit noga med att poängtera att han inte vill se amerikanska styrkor i Syrien. Risken, menar han, är just att våldet skulle trappas upp till nya nivåer.

Den officiella fokusen från Obama-administrationen är att bekämpa extremiströrelsen IS i området.

Samtidigt finns uppgifter om att utrikesminister John Kerry skulle vara inne på samma linje som diplomaterna som har undertecknat brevet, men han har inte offentligt utmanat presidentens policy.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet