Foto: SVT

Analys: Båda parter kan se sig som segrare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På papperet ser det ut som en seger för Hamas – Israel lyckades inte knäcka organisationen. Men samtidigt kan vi utgå från att Hamas måste lova att inte attackera Israel mer. Och det kan ses som en seger för Israel.

Hamas har förklarat att detta är deras seger och man firar i Gaza. Och faktum är att Hamas lyckats klara femtio dagar av belägring av Mellanösterns starkaste armé. Israel lyckades inte uppnå målet att demilitarisera (avväpna) Gaza.

Sett så har alltså Israel inte lyckats uppnå sina mål. Offensiven har kostat över 60 israeliska soldaters liv – det är en skrämmande hög siffra med israeliska mått mätt.

Konflikten i Gaza 2014

Hävd blockad

Vad Hamas har uppnått är att det israeliska bombardemanget upphör. Likaså finns det löften om lättnader i den blockad av Gazas gränser som Israel och Egypten upprätthållit. Det skulle kunna lätta Gazas trängda läge när det gäller till exempel livsmedel och medicin.

Också detta kan ses som en seger för Hamas.

Men vi vet inte detaljerna. För Israel är en viktig punkt just själva vapenvilan.

Israel har alltså lyckats uppnå att Hamas nu ska se till att inga raketangrepp riktas mot Israel från Gazaområdet.

Om denna vapenvila håller är det en stor seger för Israel. Frågan är sedan om Hamas har tillräckligt med vilja och resurser att hålla tillbaka de krafter som vill attackera Israel. Som sagt – om det sker har Israel gjort en stor vinst.

Egyptens status ökar

Det parterna nu kommit överens om är ett eldupphöravtal under egyptisk förmedling. Att Egypten lyckats med detta är en stor seger för militärregeringen i Egypten, som tillkom efter en kupp förra sommaren.

För Egypten betyder det att landet på nytt spelar en ledande roll i spelet om freden i Mellersta Östern. Det är en stor prestigevinst för militärregimen.

Det som nu har överenskommits sägs vara samma förslag som Egypten lade fram för en vecka sedan och som då avvisades av Israel.

Det som cirkulerat om förslagen är bland annat att den palestinska paraplyorganisationen PLO och dess största medlem, Fatah, ska få ett avgörande inflytande på hur dagens eldupphör ska garanteras.

Blir Abbas överkontrollör?

Om det är så blir alltså den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på Västbanken ett slags överkontrollör av att Hamas i Gaza håller sig till vapenvilan. Om det verkligen blir så kan överenskommelsen också ses också som en seger för PLO/Fatah.

Läget är ju det att PLO/Fatah styr på Västbanken – och har lovat att respektera Israels existens som stat och att hålla fred med Israel. Hamas – som inte har lämnat dessa garantier – styr i Gaza.

År 2007 fördrevs PLO/Fatah från Gaza i en blodig uppgörelse med Hamas.

Om PLO verkligen har givits uppdraget att övervaka eldupphöravtalet på den palestinska sidan är detta ett slags erkännande av att organisationen är den överordnade representanten för det palestinska folket.

Högt pris

Sedan tidigt i somras har PLO och Hamas kommit överens om att bilda en gemensam regering som bara består av experter. Detta skulle vara första steget mot en försoning mellan de båda. Den stora knäckfrågan är dock om Hamas i slutändan kan – som PLO – bestämma sig för att erkänna Israels rätt att existera.

Det är viktigt att påpeka att ingenting nämns om den stora grundläggande frågan hur en palestinsk stat ska se ut i framtiden och hur man ska lösa de många problem som är förenade med grundandet av ett Palestina.

Men nu ska alltså vapnen tystna på Gazaremsan. Det har skett till det höga priset av – enligt FN – minst cirka 2.100 dödade palestinier, en majoritet av dem – enligt FN – är civila.

Det har också skett till priset av våldsam våg av indignation mot Israel särskilt i Europa, något som Israel ser som att antisemitiska stämningar har återuppväckts. Det är också ett högt pris.

Nu är frågan hur länge detta vapenstillestånd varar. Vapenstillestånd slöts också efter konflikter mellan Hamas och Israel 2008 och 2012, men senare fortsatte striderna. Hur länge detta eldupphör gäller är därför svårt att spekulera om.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet