Boris Johnson går mot storseger i det brittiska valet – medan Jeremy Corbyn ser ut att få lämna partiledarposten. Foto: Hannah McKay/Reuters/TT / Ben Stansall/Pool/TT

ANALYS: Kan bli en jordbävning i brittisk inrikespolitik

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Resultatet i den brittiska vallokalsundersökningen talar sitt tydliga språk: Boris Johnson går mot storseger och brexit ser ut att kunna genomföras. Om siffrorna visar sig stämma innebär det också att inte bara en, utan två brittiska partiledare kan komma att avgå. Dagen efter valet ser ut att bli en minst sagt dramatisk dag i brittisk inrikespolitik.

Anna-Maja Persson

Korrespondent Storbritannien

Hur pålitlig är den brittiska vallokalsundersökningen? 

Den här stora vallokalsundersökningen som BBC gör i samarbete med andra stationer har historiskt sett visat sig vara väldigt pålitlig. I några fall har den visat fel, men oftast visar den rätt. 

Men under hela natten kommer resultatet från valkretsarna trilla in och det tros vara färdigräknat någon gång kring fem-sextiden. 

Vad betyder resultatet i vallokalsundersökningen? 

Det betyder att Boris Johnson ser ut att vinna en storseger. Om prognosen stämmer får han ett extremt starkt mandat att driva sin politik i det brittiska underhuset och det kommer bli en brexit den 31 januari.  Det betyder sannolikt också att Labour gör sitt sämsta val sedan 30-talet.

Det inte bara spekuleras om, utan mycket tyder också på att partiledaren Jeremy Corbyn kommer att avgå inom kort. Kanske redan imorgon. När Labours skuggminister John McDonnell fick frågan om Corbyn kommer att avgå svarade han att det här är ett chockerande resultat om det står sig, och att de imorgon kommer att “fatta alla nödvändiga beslut”. Det tolkas av många som att Corbyn kommer tvingas bort.

Det spekuleras även om att Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson, som gör ett inte lika dåligt val som Labour, kommer att avgå. Så det kommer att bli stor dramatik, när kanske inte bara en, utan två partiledare avgår.  

Det kan bli en jordbävning i brittisk inrikespolitik. 

Hur kan resultatet i prognosen påverka Storbritannien? 

Det första man tänker på är brexit, och det kommer med största sannolikhet betyda att Storbritannien lämnar EU den 31 januari. Det finns inga hinder längre i parlamentet för detta.

Det betyder ju då samtidigt att det inte blir en andra folkomröstning om brexit som det blivit om Corbyn blivit premiärminister. Boris Johnson har i övrigt inte varit jättetydlig i sitt valmanifest, det är inte så detaljerat. Men det kommer att innebära en helt annan sorts politik än med Jeremy Corbyns radikalt socialistiska manifest. Johnson har antytt att han vill stärka regeringens makt över parlamentet och han vill förändra invandringssystemet.  

Hur har de här prognoserna tagits emot? 

Om man ser på kommentarer på sociala medier till exempel så är många överraskade av att det tycks bli en så tydlig egen majoritet för Tories. De har legat före i opinionsmätningarna men inte många trodde att det skulle bli en så här stor seger. Samtidigt från oppositionspartierna: chock. Det är chock över att det blivit såhär illa. Det är ändå väldigt dramatiskt, det är värt att poängtera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet