Boris Johnson vill hålla det nuvarande brexitschemat, trots coronapandemin som skakar hela Europa. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Analys: ”Därför vill inte Boris förhandla mer”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vid årsskiftet brakar Storbritannien ut ur EU utan ett avtal om inte kommande veckors förhandlingar bär frukt. Ett farväl som kan kosta båda parter enorma belopp. Allt kan emellertid räddas av ett beslut om att förlänga förhandlingarna. Men 10 Downing Street säger ”No, thank you”. Varför?

Marcus Carlehed

Utrikesreporter

När förhandlingarna mellan EU och Storbritannien kom igång igen i dag var det på distans via videokonferens. Fiskeri- och handelspolitik i all ära, men det som det pratades mest om vid sidan av skärmarna var något helt annat – ett datum i sommar, nämligen 1:a juli.

Före det måste parterna, av juridiska skäl, komma överens om en förlängning av förhandlingarna, om det inte ska bli ett avslut vid årsskiftet. Men Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger nej.

Brexit

Vill passa på nu

Ett handelsavtal tar normalt flera år att förhandla fram. Eftersom tiden är knapp, med bara några månader kvar till årsskiftet, ser ett avtalslöst brexit ut att bli verklighet. Men varför är den brittiska regeringen så negativ till en förlängning?

Själva säger de att det är viktigt att lämna EU nu för att slippa regleringar och få ta del av fördelarna med att vara utanför unionen så snabbt som möjligt. Till exempel att kunna ge direkt statligt stöd till företag. Men brexitförespråkarna för även fram andra argument skriver Tim Bale, professor i statsvetenskap vid Queen Mary University of London, i Financial Times.

Just nu, under pandemin, finns problem med att få in mediciner och skyddsmaterial till Storbritannien. Samma sak kan komma att inträffa vid ett avtalslöst brexit. Fast då även omfatta andra varor. Om landet passar på att lämna nu, så kommer de logistiska problemen som orsakas av ett avtalslöst utträde att märkas mindre, resonerar en del.

Oro för ekonomiskt stöd

Och hur blir det med stöd till andra EU-länder? Kommer britterna tvingas vara med och bygga upp EU:s ekonomi efter pandemin om de stannar kvar och förhandlar? Oron finns där. Dessutom kommer ett avtal med EU ändå att vara klart i sista minuten, varför skjuta upp allt i ett eller två år?

Frågan är om Boris Johnsons motstånd till en förlängning kommer att vara lika hårt i juni. En opinionsundersökning som publicerats i brittiska medier pekar på att många inte håller med sin premiärminister. Särskilt inte skottarna.

Avtalslöst brexit för 154 miljarder

Dessutom påpekar experter att de ekonomiska konsekvenserna kan bli stora. FN:s handelsorgan UNCTAD säger att ett avtalslöst brexit kan kosta Storbritannien minst 154 miljarder kronor per år i förlorade exportintäkter. Siffran motsvarar 7 procent av Storbritanniens totala export till EU.

EU:s och Storbritanniens chefsförhandlare har inte börjat att kompromissa i sakfrågor ännu. En tidsram som redan från början dömdes ut som alldeles för snäv ser nu helt omöjlig ut. Ett avtalslöst brexit rycker närmare om politikerna i London inte ändrar sig. Men än så länge syns inga tecken på det.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet