Analys: ”Det fick vara färdigkäbblat i Washington DC”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det kunde ha varit den mest betydelsefulla dagen i Joe Bidens presidentskap, lagom till årsdagen för presidentvalet 2020. Men Demokraternas inre stridigheter har överskuggat de historiskt stora reformsatsningarna. Med hjälp av republikaner, klubbades åtminstone ett av två paket igenom.

Gilda Hamidi-Nia

Utrikesreporter

November månad innebär förberedelser för den största amerikanska högtiden. Dagar som är öronmärkta för att visa tacksamhet för det senaste året.

I en idyllisk inramning av Hollywood är det nära och kära som samlas runt en enorm kalkon med traditionsenliga tillbehör. Pumpapaj, gravy, tranbärsgelé. Amerikansk fotbollsmatch på tv. Runt matbordet, prydd i höstens alla färger, ska var och en dela med sig om vad de är tacksamma för i år. 

Dyrare thanksgiving-tallrik

Men i verklighetens Amerika ser det annorlunda ut. Halloweenpyntet är inte ens bortplockat och nyhetskanalerna går igenom hur pass mycket dyrare thanksgiving-tallriken kommer att bli i år. Potatis: en ökning med 3,5 procent. Sötat bröd: plus fyra procent. Mixade grönsaker: 3,8 procent. Äppelpaj: hela 7,8 procent. Och till det stigande bensinpriser, överbelastade hamnar och överhängande inflation.  

För president Joe Biden kvalar nog fredagens omröstning i representanthuset in i vad han är tacksam för i år. Det enorma infrastrukturpaketet kommer att göra en otrolig skillnad för miljontals amerikanare. Bättre vägar, broar och flygplatser. Rent vatten och bredband för alla. Det här kommer utöver en bättre tillvaro generera många arbetstillfällen.

Månader av förhandlingar

Infrastrukturreformen är av sådan betydande grad att republikaner har stöttat det. Det är till och med så att det är tack vare 13 republikanska röster som paketet slutligen kunde klubbas igenom i representanthuset . 

I månader har demokraternas olika läger förhandlat, kompromissat, bantat ner och stött på motgångar. Den stora flaskhalsen har varit det andra reformpaketet, den så kallade “mjukare”, som omfattar klimat- och välfärdssatsningar. De demokrater längst till vänster har inte velat rösta igenom infrastrukturpaketet separat, i rädsla för att det inte kommer levereras på de sociala reformerna.  

”Färdigkäbblat i DC”

De två reformpaketen är de största satsningarna i USA på decennier men har överskuggats av Demokraternas inre stridigheter. Partiet fick sig ett rejält uppvaknande efter veckans lokalval, i synnerhet delstaten Virginias guvernörsval.  

Sedan Barack Obama-eran har denna historiskt republikanska delstat röstat blått, det vill säga på Demokraterna. Men nu ett år efter att Biden vann Virginia med hela tio procentenheter, så väljer Virginiaborna en republikansk guvernörskandidat.

I och med det fick det vara färdigkäbblat i Washington DC. Demokraterna behövde en seger och bevis på att Bidenadministrationen kan leverera. Därför har det förhandlats intensivt under de senaste dagarna för att kunna säkra en omröstning innan veckans slut. Med eller utan demokraterna längst till vänster.

Klart före thanksgiving

Infrastrukturpaketet är redan godkänd av senaten och kommer nu att hamna på Bidens skrivbord för signering. Nu gäller det att ro hem det andra paketet. Först ska det klubbas igenom i representanthuset, sedan senaten, för att slutligen hamna i Vita huset. Det är sagt att detta kan ske som tidigast inför thanksgiving. Men sådana tidsangivelser har skjutits upp flera gånger.

Nu återstår det att se huruvida Biden kommer att kunna yttra tacksamhet för att båda paketen gått igenom när han sitter runt middagsbordet den 25 november.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.