Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På bild SNP:s ledare Nicola Sturgeon samt SVT:s korrespondent Anna-Maja Persson. Foto: Robert Perry/AFP/TT samt samt Olof Andersson/SVT.

ANALYS: Det här är startskottet för en smutsig kamp

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Mucka inte gräl med skottarna! Så lyder nationalistpartiet SNP:s ledare Nicola Sturgeons varning till den brittiske premiärministern Boris Johnson efter segern i det skotska valet. Det är startskottet för en hård, utdragen och sannolikt smutsig kamp mellan Edinburgh och London, en kamp som ytterst handlar om den brittiska unionens överlevnad.

Anna-Maja Persson

Korrespondent Storbritannien

Det skotska nationalistpartiet har säkrat en övertygande seger i parlamentsvalet. Det är i sig en bedrift efter 14 år med regeringsmakten. Men ett ynka mandat saknas för egen majoritet och det svider säkert rejält för försteminister Nicola Sturgeon. Med egen majoritet i ryggen hade kraven på en ny folkomröstning om självständighet vägt tyngre, och det hade varit svårare för Boris Johnson att fortsätta säga nej.

De gröna spelar avgörande roll

Nu får SNP-ledaren nöja sig med att självständighetsivrarna ändå får majoritetsställning i parlamentet. Tillsammans får SNP och De gröna 72 mandat av 129 möjliga. De gröna gör ett kanonval och kommer att spela en avgörande roll när SNP tar kampen om självständighet vidare.

Nicola Sturgeon har redan gjort klart att hon kommer att begära en ny självständighetsomröstning och att Boris Johnson gör klokt i att inte stå i vägen för demokratin. Målet är att hålla omröstningen senast i slutet av 2023 när coronapandemin förhoppningsvis är under kontroll.

Sannolikt juridisk dragkamp

Men vägen dit är lång och snårig. Sannolikt väntar både en politisk och en juridisk dragkamp där utgången är oviss. Och SNP-ledaren vill inte ha en olaglig folkomröstning. Det skulle göra ett framtida EU-medlemskap omöjligt.

Det är också värt att poängtera att en ny folkomröstning inte per automatik skulle leda till självständighet. För skottarna är fortfarande splittrade i frågan. Den ena halvan vill ha självständighet, den andra vill stanna kvar i den brittiska unionen.

Det saknas inte utmaningar för SNP efter dagens valseger.

Det skotska parlamentet Holyrood har 129 platser.

73 ledamöter utses i majoritetsval i enmansvalkretsar, medan resterande 56 mandat fördelas genom proportionella val i åtta större flermansvalkretsar.

Ledamöterna från flermansvalkretsarna utses från partilistor. Varje väljare lägger två röster. En kandidatröst i enmansvalkretsen och en partiröst i flermansvalkretsen.

Tillsammans får skotska nationalistpartiet SNP och de gröna nu 72 mandat av 129 möjliga.

Källa: TT/ UI/Landguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.