Bloombergs granskning ”The Big Hack” har ifrågasatts i breda lager. Apples vd Tim Cook kräver att den ansedda ekonomitidningen drar tillbaka sin publicering. Foto: TT/Faksimil

Analys: Laddat spiondrama när elefanterna drabbar samman i en härva med höga insatser

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Ansedda ekonomimagasinet Bloomberg gick på knock i sitt avslöjande i början av oktober. Med ett minimalt chip ska Kina ha infiltrerat några av världens största företag, menar tidningen som med hjälp av 17 högt uppsatta och anonyma källor först avslöjat nyheten.
Problemet: Det finns – för att uttrycka mig milt – ganska många frågetecken.

Sociala medier-reporter Philip Rudolfsson.

Philip Rudolfsson

Sociala medier-reporter

Många svenska medier har rapporterat om det digitala spiondrama som avslöjats av Bloomberg. Några av världens största och mest namnkunniga företag ska ha blivit infiltrerade av ett högteknologiskt mikrochip som är litet som en knappnål.

Om det hade stämt skulle det ha bekräftat en teori som säkerhetsbranschen länge sett som ett sannolikt scenario, men efterspelet till avslöjandet har tagit alla på sängen.

Ett efter ett har företagen gått ut och dementerat Bloombergs artiklar. Dementier av den här karaktären ska läsas med en stor portion skepsis mot bakgrund att det så klart handlar om enorma konsekvenser om uppgifterna stämmer.

Men mellan raderna finns information även i knastertorra dementier. Och i det här fallet behövde man inte leta särskilt noga efter ledtrådar.

Vd-kritiken: Dra tillbaka er publicering

Apple, vars presstjänst nära nog gjort en konstform av att vara otillgängliga, skickade i det här fallet fram bolagets vd Tim Cook som citerats på följande:

”Vi har vänt upp och ner på hela företaget för att försöka hitta det här. Det finns ingen sanning i deras avslöjande om oss. Det enda rätta vore att de drog tillbaka storyn”.

Som reporter tvingas jag mellan varven göra fruktlösa försök att mejla företagets presstjänst. Jag har ett pågående ärende hos företagets svenska presstjänst där jag ställt en harmlös fråga och faktiskt fått ett svar:

”Det är röd dag i dag så du kommer inte få svar i dag”, skriver personen som jag inte får veta namn på.

Svaret från Apple skickades den 21 maj och trots upprepade påminnelser väntar jag fortfarande.

Ärendet är förstås väsensskilt från den aktuella krishanteringen: Men att skicka fram företagets vd med ett krav om att Bloomberg ska avpublicera sin granskning är inget annat än en PR-branschens svar på pokervärldens ”All in”.

Tar upp ett viktigt perspektiv

Men det förefaller inte bli någon ”showdown”. Trots kraftfulla dementier och många frågetecken står Bloomberg fast vid sin story.

Det är olyckligt att Bloombergs granskning ser ut att kraschlanda. För oavsett grad av sanning i det här tar det upp en högst relevant frågeställning: Hur lämpligt är det ur ett säkerhetsperspektiv att hårdvaror som i allt väsentligt produceras i Kina skeppas ut för att användas i skyddsvärda sammanhang?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.