Foto: TT

ANALYS: Omvärldens reaktioner blir avgörande

Publicerad

ANALYS · Ett överlagt styckmord eller ett spontant knytnävsslagsmål?
Saudiarabien medger nu att man känt till Jamal Khashoggis död i 17 dagar. Under tiden har man indignerat förnekat att man haft någon vetskap om journalistens försvinnande.

Stina Blomgren, migrationskorrespondent för SVT Nyheter

Stina Blomgren

Mellanösternkorrespondent

Frågan är nu hur omvärlden kommer att ta emot Saudiarabiens nya version av händelserna. Det är högst troligt att den kommer att bemötas med en del skepsis – inte minst som helomvändningen kommer så sent. Samtidigt läcker den turkiska polisutredningen varje dag nya makabra detaljer till medierna.

Avgörande för omvärldens reaktioner blir vad Saudiarabiens mäktige kronprins Mohamed Bin Salman kan ha känt till om försvinnandet. Flera personer med en nära koppling till tronarvingen finns bland de 18 personer som nu gripits anklagade för inblandning i det misstänkta mordet. Det saudiska hovet har sparkat två medlemmar av kronprinsens innersta krets, underrättelsechefen Ahamad al-Assiri och kungafamiljens rådgivare Saud al-Qahtani.

Satt skräck i människorättsaktivister över hela Mellanöstern

Amerikansk underrättelsetjänst ska ha haft information om att Saudiarabien planerade att kidnappa Khashoggi. Bedömare ifrågasätter om en operation som denna skulle ha kunnat äga rum utan Mohamed Bin Salmans vetskap.

Jamal Khashoggis försvinnande har skapat skräck hos människorättsaktivister över hela Mellanöstern. Han är knappast den förste regimkritiske journalisten i regionen som gått en tidig död till mötes. Hans sista kolumn i Washington Post publicerades efter hans död och handlar om just pressfrihet. Khashoggi skriver om hur den arabiska våren 2011 väckte ett hopp om en ökad yttrandefrihet i regionen. Krönikan har rubriken ”Vad arabvärlden behöver mest är yttrandefrihet”.

Han konstaterar att regimerna i Mellanöstern kopplat ett hårdare grepp om medierna samtidigt som omvärlden vänder bort sina blickar.

Så kan Saudiarabiens  kronprins Mohamed Bin Salman ha tappat  kontrollen över sin innersta cirkel? Kan han ha varit ovetande om Khashoggis öde?

USA blir mer beroende av Saudiarabien

Klart är att USA gärna vill att den goda relationen länderna emellan ska fortsätta, liksom vapenexporten till kungadömet. Inom kort planerar USA att införa nya sanktioner mot Irans oljeexport. Då blir man ännu mer beroende av att Saudiarabien som världens största oljeexportör ökar sin produktion och håller oljepriset stabilt.

Sent i natt stod det klart att Khashoggi är död. Saudiarabien kommer nu ta en månad på sig att utreda omständigheterna. Om USA till följd av de detaljer som kommer fram skulle ta avstånd från det saudiska kungahuset, så skulle maktbalansen i Mellanöstern påverkas. Men hittills har vi inte sett några sådana tecken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet