• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i en bil på Vattugatan i Borlänge. Boende i området uppmanas hålla sig inne och undan från fönster. Läs mer

Som det ser ut i opinionsundersökningarna står slaget mellan Toryledaren Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn i det brittiska nyvalet. Foto: Ben Stansall/Pool/AFP/TT / Thanassis Stavrakis/AP/TT

ANALYS: ”Ovanligt många som sagt att de bestämmer sig på valdagen”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Efter de brittiska lokalvalen i våras då de båda jättarna konservativa Torypartiet och Labour gjorde dåligt ifrån sig spekulerades det friskt om tvåpartisystemets död. I dag kan vi konstatera att det ryktet var betydligt överdrivet. För i det här valet är ordningen återställd, och slaget står mellan Boris Johnson och Jeremy Corbyn.

Anna-Maja Persson

Utrikesreporter

I opinionsmätningarna är trenden tydlig: efter att ha varit ”otrogna” med de mindre parterna i lokalvalen och senare också i EU-valet återvänder många väljare nu till sina trygga hemmahamnar.

Brexitmotståndare som flirtade med Liberaldemokraterna går tillbaka till Labourpartiet, brexitanhängare som gick till sängs med Brexitpartiet hittar tillbaka till Tories.

”Ovanligt många obeslutsamma väljare”

Samtidigt visar undersökningar att bara 16 procent av britterna känner stark samhörighet med något särskilt parti. Och inför det här valet har ovanligt många obeslutsamma väljare sagt att de förmodligen bestämmer hur de ska rösta först under själva valdagen. Det kan komma att avgöra valutgången.

För efter en småputtrig och ganska trist valkampanj hettade det till på riktigt alldeles i sluttampen.

Plötsligt hamnade en fyraårig pojke på ett sjukhusgolv i fokus och Labour var inte sena att lägga skulden på Tories åtstramningspolitik. En uppenbart trängd Boris Johnson flydde in i ett frysrum undan journalisternas frågor och premiärministerns hårdpluggade mantra ”Get Brexit Done” hamnade i medieskugga.

”Spännande in i det sista”

Inte heller Jeremy Corbyn fick ett problemfritt kampanjslut. I en läckt inspelning hördes en av Labours toppar Jon Ashworth såga det egna partiets chanser att vinna valet.

Vilken betydelse de här händelserna har får vi snart veta. Torypartiet leder fortfarande i opinionsmätningarna men Labour har knappat in avståndet, både i England och Wales. Det är alltså spännande in i det sista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet