ANALYS: Sturgeon överlevde helvetesveckan men går sargad in i valkampanjen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är första gången någonsin som en sittande försteminister i Skottland blivit föremål för en misstroendeomröstning. Inte nog med det, Nicola Sturgeon har dessutom fått ta del av slutsatserna från inte mindre än två olika utredningar om hur hon hanterat sexbrottsanklagelserna mot företrädaren Alex Salmond. Allt under en och samma vecka. Facit är att hon sitter kvar på sin post men kritiken kommer att följa henne in i dramats nästa akt, det skotska parlamentsvalet.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

En utredning friade Nicola Sturgeon, den andra slog fast att hon inte talat sanning inför parlamentet. Men den kritiken är inte allvarlig nog att fälla henne. Och tisdagens misstroendeomröstning i det skotska parlamentet Holyrood var redan på förhand dömd att misslyckas efter att Gröna Partiet aviserat att det tänkte backa upp Sturgeon. Så den hårt pressade försteministern kan andas ut. Åtminstone för tillfället.

Promenadsegern hänger löst

För aldrig tidigare under sina dryga sex år som Skottlands försteminister har Nicola Sturgeon varit så pressad som hon är nu. Kritiken hänger som en skugga över henne när hon nu går in i valrörelsen inför parlamentsvalet den sjätte maj. Och det som länge ansågs vara en kommande promenadseger för nationalistpartiet SNP är inte längre en självklarhet. De senaste opinionsmätningarna visar att stödet för SNP har minskat den senaste tiden. Inte anmärkningsvärt mycket, men ändå.

SNP med Nicola Sturgeon i spetsen behöver vinna valet med en klar och tydlig majoritet om partiet ska lyckas med sitt övergripande mål; att hålla en ny folkomröstning om självständighet. Bara för några dagar sedan presenterade Skottlands regering ett lagförslag som ska bana väg för en ny självständighetsomröstning. Det innebär att en sådan rent teoretiskt skulle kunna äga rum före slutet av 2023 om regeringen får som den vill. Men det är långt dit. För motståndet är formidabelt.

Ett ödesval för den brittiska unionen

Den brittiske premiärministern Boris Johnson har gång på gång gjort klart att han inte tänker tillåta en ny folkomröstning om självständighet för Skottland. Och utan hans godkännande blir det inget. Men många tror att en övertygande valseger för SNP skulle göra det svårare för Boris Johnson att säga nej. Så det går inte att nog poängtera hur viktigt det här valet är; för SNP, för Nicola Sturgeon och för den brittiska unionens överlevnad.

Boris Johnsons värsta mardröm är sannolikt att bli känd som den premiärminister som splittrade unionen. Och försteminister Nicola Sturgeons Golgatavandring den senaste tiden stärker Boris Johnsons sak. För även om hon nu ger allt hon har för att vinna det stundande valet så är hon försvagad. Det innebär att också självständighetskampen är försvagad.

Parlamentsvalet den sjätte maj kan bli en rysare. Och valkampanjen lär bli både smutsig och hård.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.