Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Analys: ”Trump glömmer snabbt varför han kommit till Georgia”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På det första uppdraget i partiets tjänst är tonen den samma som tidigare. Donald Trump drar visserligen som vanligt storpublik, men glömmer snabbt varför han kommit till Georgia. Inget kan nämligen få USA:s fyrtiofemte president att glömma valförlusten.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Det blåser lite kyliga vindar över flygfältet när Donald Trump, för första gången sedan valet, möter sina anhängare. Ingen har samma förmåga att mobilisera de breda grupperna av konservativa väljare som Trump. Samtidigt är valet till de två senatsplatserna i Georgia det viktigaste som en enskild delstat hållit på decennier. Ändå känns den skymmande kvällen i Valdosta på något sätt bekant. Det är som att valet aldrig avgjorts och som om vi återigen befann oss mitt i den löddrande valrörelsen.

Allt ljus på Trump

Efter några välkomnande vinkningar och upplyftande ord till alla ideellt tjänstgörande valarbetare, varvar presidenten upp och beskriver återigen den ”stöld” av valet som ägt rum i landet. Men de grundlösa slagorden om det utbredda valfusket är ett avslutat kapitel för väljarna i den här delstaten. Här i Georgia står ju nu det framtida styret av landet på spel. Och de två republikanska kandidaterna behöver sannerligen kampanjloket Trumps stöd.

Presidentvalet i USA 2020

Visserligen har Georgia inte nominerat en demokratisk senator på 20 år och det republikanska partiet har öppnat plånboken rejält och köpt betydligt mycket mer politisk reklam än vad demokraterna gjort. Men det finns en brännande oro inom partiet eftersom opinionsundersökningar med knapp, men ändå relativt tydlig marginal, ger demokraterna segrarna i båda senatsvalen.

Varför rösta?

Donald Trump låter publiken veta att ”…om jag förlorat hade jag varit en artig förlorare…”. Och för bland många väljare är han så mycket mer betydelsefull än det republikanska partiet självt. Men det uppstår problem när Trump ska försöka att koppla de här hundratusentals väljarna samman med sina två partikamrater i Georgia. Presidenten har ju ägnat månader åt att underminerar valsystem så fullständigt att det blir svårt att begripa varför någon av de tusentals supportrarna framför honom överhuvudtaget ska bry sig om att rösta. Det blir liksom lönlöst i Trumps verklighet, med förfalskade legitimationer, falska röstsedlar och ogiltiga namnunderskrifter.

Spurten

I det här läget vågar få republikaner med en lång politisk karriär i sikte, stöta sig med Donald Trump. Hans plattform är unik och inflytande sträcker sig långt bortom det här förlorade valet. Uppfattningen är samtidigt att Trump kan vinna stort på att lyfta sina partikamrater till seger. Ett avgörande bidrag till deras kampanjer vore ytterligare ett argument för att Trump ska ställa upp igen – om fyra år. Men den här kvällen märktes det att Trump är större än både sitt parti och de två partikamrater i desperat behov av hans stöd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet