USA:s vice president Mike Pence Foto: TT

Analys: USA vill att Kinas grannar ska välja sida om Sydkinesiska havet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När USA:s vice president Mike Pence natten till fredagen gick upp i talarstolen på Hudson Institute i Washington för att prata om USA:s förhållande till Kina hade det mesta av hans tal redan läckt ut. Det innehöll som väntat svidande kritik mot Kinas agerande i handelsfrågor och kritik om hur Kina blandar sig i det amerikanska mellanårsvalet.

Men Pence talade också om Kinas allt mer aggressiva agerande på det Sydkinesiska havet.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Kritiken är känd för Kina, men det öppna sättet det levereras på är nytt och verkar därför mer som en direkt uppmaning till Kinas grannländer att välja sida i konflikten om vattenremsan.

I förra veckan var två krigsskepp från de båda supermakterna nära en kollision på det Sydkinesiska havet.

Kina hävdar att den amerikanska jagaren USS Decateur, som var ute på internationellt vatten i närheten av de omstridda Spratlyöarna, provocerade genom att ta sig in på Kinas militära område. Kinas armé mötte upp med sin egen jagare Luyang, som tvingade USS Decateur att väja – bara 40 meter innan båtarna skulle ha kolliderat på havet.

Omtvistat område

Kinas rätt till Sydkinesiska havet är omstritt.

Supermakten har placerat ut baser på strategiska rev och öar och helt sonika förklarat områden i havet som deras, trots att de för bara ett par år sedan förlorade en tvist om samma vatten i Internationella skiljedomstolen i Haag. Kina hävdar att de har historiskt rätt till farleden, som också är den ekonomiska livlinan för länder i närheten som Japan, Filippinerna, Taiwan och Vietnam.

Sydkinesiska havet är  en av världens viktigaste farleder för fraktbåtar.

Japan övar med USA

Japan skickade nyligen för första gången sedan andra världskriget en ubåt till Sydkinesiska havet för att delta i en militärövning tillsammans med den amerikanska marinen.

Det hela hade kanske inte verkat så anmärkningsvärt om det inte vore för att Japan sedan krigsslutet 1945 har haft strängt pacifistiska lagar som, mycket förenklat, egentligen bara tillåter landet att försvara sig, aldrig delta i ett attackkrig.

De japanska lagarna har i och för sig luckrats upp en smula på senare år, men att Japan deltar i en militärövning som av Kina inte kan ses som annat än ett upptrappande av en redan känslig internationell tvistefråga är ett stort symboliskt steg för Japan.

Och länderna kring det Sydkinesiska havet uppmanas nu att göra som Japan och välja sida i konflikten.

I veckan rapporterade den amerikanska TV kanalen CNN att den amerikanska marinen planerar en ny militärövning i området i november, något som ytterligare kan skruva upp temperaturen. Från redan ganska hett till glödhett.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.