Ännu ett turkiskt plan besköts

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets regering uppger att syrierna besköt ett annat turkiskt flygplan under den inledande spanings- och räddningsinsatsen efter det nedskjutna stridsflygplanet.

Uppgiften om att ett plan till blev beskjutet – men inte nedskjutet – lämnades av biträdande premiärminister Bülent Arinc, som också sade att Turkiet ”kommer att försvara sig”, inom folkrättens ramar, mot fientliga handlingar.

Arinc hotade, när han framträdde efter ett regeringssammanträde som varat i sju timmar, med någon form av bestraffning för att spaningsplanet sköts ned. Men han betonade samtidigt att Turkiet inte har några avsikter att gå i krig.

Syrienkriget

Obeväpnad testflygning

Det turkiska stridsflygplan som i helgen sköts ner vid den syriska gränsen var ute på en obeväpnad testflygning, enligt Turkiet.

Men enligt Syrien flög planet på så låg höjd att luftvärnet var tvunget att reagera omedelbart. Planet hade skjutits ned även om det varit syriskt, säger syriska UD enligt Reuters.

Det turkiska militärplanet störtade i havet på syriskt vatten.

Turkiets president Abdullah Gül konstaterade sedan att planet kan ha befunnit sig inne på syriskt område, vilket dock inte påverkade hur allvarligt Turkiet ser på händelsen.

-Det är rutin för stridsplan att ibland sicksacka över gränser ... när man tar hänsyn till den hastighet de håller över havet, hävdade presidenten som varnade Syrien för konsekvenser.

På tisdagen hålls ett möte på Nato-högkvarteret i Bryssel om incidenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet