Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sveriges och Finlands säkerhet har betydelse för Nato, säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg. Foto: SVT

Ansökan till Nato – Andersson tar emot Stoltenberg på Harpsund

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hade statsminister Magdalena Andersson (S) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en gemensam presskonferens på Harpsund. De har diskuterat Turkiets blockering av Sveriges ansökan till Nato, men kunde inte ge någon tidsplan för Sveriges och Finlands ansökningar.

– Det är omöjligt att säga exakt, sade Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anlände till Harpsund i Sörmland strax före klockan 13 på måndagen. I omkring två timmar hade han samtal med Sveriges statsminister.

– Vi tar Turkiets oro på allvar, sade statsminister Magdalena Andersson (S).

Men varken hon eller Natos generalsekreterare kunde ge en tidsplan för hur arbetet med Sveriges och Finlands ansökningar kommer att fortlöpa.

– Jag tror inte att de hjälper om jag går in på detaljer i de samtalen, sade Stoltenberg.

”Legitim oro”

På söndagen sade Stoltenberg att Turkiet har ”legitim oro” över terrorism och andra frågor som måste tas på allvar.

På en gemensam presskonferens med Finlands president Sauli Niinistö betonade Stoltenberg att ”ingen annan Nato-allierad har drabbats av fler terrorattacker än Turkiet” och pekade på dess strategiska geografiska läge med grannar som Irak och Syrien, rapporterade AP.

Turkiet har anklagat Finland och Sverige för att stödja kurdiska militanter samt terroriststämplade PKK och säger att de inte kommer att stödja de två nordiska nationerna förrän de ändrar sin politik – om de ska gå med i Nato.

– Målet är att lösa det så snart som möjligt, sade Stoltenberg på måndagen.

Han lyfte även Sverige och Finlands säkerhet under ansökningsprocessen.

Robotförsvar i Baltikum

Stoltenberg sade att Sverige nu är delaktigt i robotförsvaren i Baltikum och Polen. Han tillade att Sverige är säkrare efter ansökan om medlemskap i Nato eftersom länder som Storbritannien och USA har uttalat stöd under ansökningsprocessen.

 -Om Sverige skulle attackeras ser jag det som otänkbart att Nato-allierade inte skulle agera. Det är budskapet vi har framfört på ett väldigt tydligt sätt till tänkbara motståndare, sade han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Magdalena Andersson tog en roddtur i Ekan på Harpsund. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.