Vapnet som delar USA: Å ena sidan är det landets mest populära, å andra sidan väcker det arga känslor då det är så vanligt förekommande i masskjutningar. Foto: TT

Vapnet som delar USA användes i Florida

Uppdaterad
Publicerad

AR-15 är USA:s mest populära gevärstyp och marknadsförs som ett vapen för hemförsvar, jakt och sportskytte.

Samma vapen har använts i fem av de sex dödligaste masskjutningarna i USA de senaste sex åren.

17 människor, varav 14 skolelever, sköts ihjäl i Parkland, Florida, förra veckan.

Den misstänkte gärningsmannen hade ”otaliga” magasin med ammunition till ett vapen av typen AR-15, enligt polisen. Samma typ användes under skolskjutningen på Sandy Hook i Newtown 2012 där 27 personer dödades varav 20 barn.

Skolskjutningen i Florida

Även vid biografskjutningen i Aurora 2012, attentatet i San Bernardino 2015, i kyrkmassakern i Sutherland Springs 2017 och i skjutningen vid en konsert i Las Vegas 2017 användes ett halvautomatiskt vapen av typen AR-15. I flera fall var vapnen modifierade för att kunna skjuta snabbare.

Förbjöds i tio år

Det som introducerades som ett militärt vapen med den helautomatiska versionen M-16 under Vietnamkriget blev populärt bland civila först på 1980-talet, när flera flera olika tillverkare släppte sina egna varianter av AR-15.

Då, som nu, marknadsfördes AR-15 som ett vapen för hemförsvar, jakt och sportskytte. Men snart började AR-15 dyka upp i samband med skjutningar. Under ett antal år höjdes röster mot vapenlagarna i USA som gjorde det möjligt att köpa AR-15 och andra typer av halvautomatiska vapen.

Debatten kulminerade 1994, när dåvarande president Bill Clinton skrev under ett federalt förbud av de vapen som klassade som ”assault weapons”, angreppsvapen. Bland annat vissa versioner av AR-15.

AR står för Armalite, företaget som tog fram den första designen för en AR-15. Rättigheterna såldes senare till Colt. Foto: TT

Var femte vapen är en AR-15

När förbudet gick ut 2004 sköt försäljningssiffrorna i höjden.

Produktionen har också skjutit i höjden sedan förbudet gick ut. 2004 gjordes 107.000 av vapen av typen AR-15. Den siffran var 1,2 miljoner 2015, enligt The National Shooting Sports Foundation, NSSF.

Tillgången har också gjort att priset gått ner rejält. Enligt CNN kan ett vapen av typen AR-15 kosta så lite som 400 dollar, cirka 3.200 kronor.

Enligt organisationen är var femte vapen som säljs i USA en AR-15. Vapenlobbygruppen National Rifle Asscosiation, NRA, kallar den ”America's Rifle”.

Inte så många i Sverige

Här i Sverige är vapen av typen AR-15 inte vanligt förekommande i samband med brottsutredningar. Mikael Högfors, chef för vapengruppen på Nationellt forensiskt centrum, pekar på flera orsaker.

– Dels är det olika typer av personer, de som begår brott i Sverige jämfört med gärningsmännen bakom sådana här masskjutningar. Dels speglar det att det inte finns så många och att de är bra reglerade här, säger han.

– Men framförallt handlar det nog om att tillgången på andra vapen, till exempel forna jugoslaviska militära pistoler eller turkiska start- och gasvapen, är så stor för kriminella.

Tillgängligheten väcker debatt

En av orsakerna till att AR-15 förekommer i så många masskjutningar är enligt många hur enkelt det är att få tag på. USA:s vapenlagar är ständigt omdebatterade. Så även nu, eftersom den misstänkta massmördaren i Florida inte bröt mot några lagar när han fick tag på sitt vapen. Enligt uppgifter till CNN köpte den misstänkte gärningsmannen minst tio vapen förra året, de flesta gevär.

Många av eleverna på skolan kräver nu handling och lagar som förbjuder halvautomatiska gevär, eller gör det svårare att köpa dem. I Florida är det exempelvis enklare att köpa en AR-15 än en pistol.

”AR-15 är gjord för krig”

NRA å andra sidan skriver på sin hemsida att AR-15 är USA:s populäraste gevär av flera anledningar och att det inte finns ett bättre vapen för hemförsvar.

Veteranen och journalisten CJ Chivers skrev på Twitter efter skolskjutningen i Parkland om just AR-15:

”AR-15 är gjord för krig, för att optimera dödande på slagfältet. Ja, civila varianter är halvautomatiska. Men kom ihåg: Militären tränar på att använda AR-15-varianter (omdöpta till M16/M4) på halvautomatiskt läge i strid också. Och de låser in sina vapen.”

Halvautomatiska vapen

Ett halvautomatiskt vapen har en mekanism som gör att vapnet laddar en ny patron automatiskt efter avlossat skott. Detta görs oftast antingen med hjälp av rekylens kraft (rekylomladdning) eller med hjälp av trycket från gasen som uppstår efter avlossat skott (gasomladdning). Ett halvautomatiskt vapen avlossar endast ett skott när avtryckaren trycks in, medan ett helautomatiskt vapen fortsätter att skjuta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet