Foto: SVT

Attacken i London: Detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15:40 svensk tid den 22 mars kom larm om två olika incidenter nära det brittiska parlamentet i centrala London. Detta vet vi hittills om den misstänkta terroristattacken.

Rammade fotgängare. Attacken inleddes av att gärningsmannen, 52-åriga Khalid Masood, körandes i bil, till synes urskillningslöst började meja ner gångtrafikanter på Westminster Bridge, i närheten av Storbritanniens parlamentsbyggnad. Vansinnesfärden fortsatte några hundra meter innan den slutade mot en grind vid Westminster Palace.

Flera gripanden. Räder har gjorts på olika platser i landet efter attacken, bland annat i Birmingham och tio personer har gripits, men sex av dem har släppts igen

Polis knivhöggs. Mannen ska därefter ha tagit sig mot parlamentsområdet till fots och i samband med det knivskurit en polis till döds. Kort därefter öppnade polisen eld mot den misstänkte gärningsmannen och sköt honom till döds.

Sex döda. Fem personer har dödats i attacken. Förutom gärningsmannen dödades alltså en polis samt en brittisk kvinna och en amerikansk man. En äldre man dog senare på sjukhuset och den 31-åriga kvinna som slungades ned från bron dog också två veckor efter dådet.

Minst 29 personer skadades i attacken. För sju av de skadade är tillståndet kritiskt. Bland dödsoffren och de skadade finns 12 olika nationaliteter.

Gärningsmannen. Den misstänkte gärningsmannen heter Masood Khalid och är född i Storbritannien. Han har tidigare utretts av underrättelsetjänsten MI5. Utredningen gällde våldsbejakande extremism, men lades senare ned. Han har dömts för flera vålds- och vapenbrott.

IS. Terrororganisationen har tagit på sig attacken, men inga bevis har presenterats för att gärningsmannen hade kopplingar till IS.

Inga svenskar skadade. Såvitt känt är inga svenskar inblandade i händelserna vid parlamentet, uppger Erik Sundberg, pressansvarig vid svenska Londonambassaden som ligger cirka två kilometer från parlamentsbyggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i London

Mer i ämnet