Vittnen beskriver hur gärningsmannen körde med sicksack-rörelser över bron. Foto: AP

Vittnet: Såg bilen meja ner en kvinna

Uppdaterad
Publicerad

I en vansinnesfärd körde en misstänkt gärningsman över flera fotgängare vid Westminster Bridge innan han sköts ihjäl av polis.

Flera personer blev vittne till det fruktansvärda dådet.

– Vi såg bilen meja ner en kvinna som hamnade under hjulen. Vi såg minst 10-12 kroppar, berättar en kvinna som inte uppgivit sitt namn för Reuters.

Det var vid 15.30 som larmet kom om att flera smällar hörts vid parlamentsbyggnaden Westminster Palace.

Händelsen, som brittiska polisen benämner som ett misstänkt terrordåd, började det med att flera fotgängare blev överkörda på bron Westminster Bridge bredvid den brittiska parlamentsbyggnaden.

Attacken vid brittiska parlamentet

Läs mer: Detta vet vi om attacken

Många vittnen till attacken

Ett vittne beskriver hur gärningsmannen körde med sicksack-rörelser över bron. Gärningsmannen körde sedan vidare mot parlamentsbyggnaden där han rammade en grind. Efter det ska han att fortsatt till fots och gått till attack mot en poils med kniv. Polismannen som attackerades dog av sina skador och gärningsmannen sköts ihjäl av polis. Många personer blev vittnen till dådet.

– Vi vände oss om och såg bilen meja ner en kvinna, jag tror att det var en kvinna, som hamnade under hjulen. Vi såg minst 10-12 kroppar, berättar en kvinna som inte uppgivit sitt namn för Reuters.

Läs mer: Svenska Sara fast mitt i kaoset

”Sicksackade fram”

Två av de personer som blev påkörda har avlidit och ett antal personer skadades allvarligt på bron. Tre av de skadade ska ha varit franska studenter och tre ska ha varit poliser som var på väg från en ceremoni.

– Han hann köra på tre personer innan nån förstod vad som pågick. Han sicksackade fram, det gick inte mer än tio sekunder mellan träffarna, säger vittnet Ismail Hassan.

Löfven: Visar sårbarheten

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd säger i ett uttalande att det brittiska folkets säkerhet är regeringens främsta prioritet.

– Britterna står enade och arbetar tillsammans för att segra över de som vill skada vår demokrati, tolerans och vårt sätt att leva.

Stefan Löfven kommenterade attacken för nyheterbyrån TT i ett skriftligt uttalande.

”Oavsett vilka som är ansvariga för dådet, så visar det här på sårbarheten i alla samhällen, och den yttersta vikten av beredskap för oförutsedda attacker”, skriver statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet