Australiens premiärminister: Kunde ha gjort saker bättre

Uppdaterad
Publicerad

Australiens premiärminister Scott Morrison har fått kraftig kritik i landet för sitt agerande under de omfattande skogsbränderna.

I en lång intervju med ABC bemöter han kritiken – och pudlar till viss del.

Kritiken mot Morrison har delvis handlat om att han tog semester på Hawaii med sin familj när bränderna rasade. Han har också anklagats för att inte tillföra tillräckligt med resurser till brandbekämpningen, för bristande förberedelser inför brandsäsongen och för ett svagt intresse för klimatarbete.

När Morrison i förra veckan besökte den branddrabbade staden Cobargo i delstaten New South Wales möttes han av lokalbor som skällde ut honom och vägrade skaka hans hand.

Bränder i Australien

”Behöver tänka efter”

I en halvtimmeslång intervju med australiska ABC verkar han till viss del ha tagit åt sig av kritiken.

– Det finns saker jag kunde ha hanterat mycket bättre. 95 procent av responsen jag fått har varit väldigt positiv och uppskattande. Men det här är känsliga områden och premiärministrar är också gjorda av kött och blod när de interagerar med folk, säger han.

– När jag besökte dessa platser med min fru gjorde jag det med goda avsikter för att ge den tröst jag kan. Men vi behöver tänka efter hur vi gör det. Jag har haft många bra besök bakom kameran, jag tror att det gör det mer möjligt för folk att interagera med mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet