Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ryssland pratas det väldigt lite om krigsförlusterna – Se SVT:s korrespondent Bert Sundström rapportera från Moskva. Foto: AFP/TT/SVT

Bert Sundström: Ryska soldater begravs i tysthet

Uppdaterad
Publicerad

Beräkningarna över antalet ryska döda soldater kan vara underskattade. SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström vittnar om hemliga begravningar för de som stupat i kriget.

– Jag tror att de ryska förlusterna är långt mycket större än vad man sagt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Efter snart två månaders krig kommer allt fler rapporter om ryska och ukrainska dödssiffror. Men siffrorna är osäkra.

– Det finns bilder på stora begravningar på soldater, men det är någonting man talar tyst om i Ryssland. Man vill inte inte att folk ska känna att det här går dåligt, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström, på plats i Mosvka.

”Alla ljuger”

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zalenskyj har mellan 2 500 och 3 000 ukrainska soldater dödats i kriget och och 10 000 sårats.

Han uppger också att Ukrainas uppskattning är att Ryssland förlorat mellan 19 000 och 20 000 soldater hittills. Det är långt högre än den officiella ryska siffran som under förra månaden uppgavs vara 1 351 döda och 3 825 skadade. Ingen av siffrorna har bekräftats av oberoende källor.

– Kreml har sagt att ett dryg tusental, andra säger långt högre siffor. Det är ett starkt desinformationskrig. Alla parter skulle jag säga ljuger. Man får försöka välja själv vad man tror är mest sannolikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet