Republikanerna har anklagat Alejandro Mayorkas för att ”medvetet och systematiskt” ha underlåtit att hålla landets gräns säker. Foto: Alex Brandon/TT

Representanthuset vill ställa Bidens minister inför riksrätt

Uppdaterad
Publicerad

Representanthuset i den amerikanska kongressen har röstat ja till att ställa USA:s inrikessäkerhetsminister Alejandro Mayorkas inför riksrätt.

Republikanerna har anklagat Alejandro Mayorkas för att ”medvetet och systematiskt” ha underlåtit att hålla landets gräns säker.

Med endast en rösts övervikt, 214–213, röstade det republikanskt dominerade representanthuset för ett riksrättsförfarande. Vid en omröstning förra veckan valde tre republikaner att inte rösta ja, varför förslaget då föll.

Ministern har anklagats för att inte ha följt USA:s migrationslagstiftning i ett läge där rekordmånga migranter kommit till gränsen och för att ha gett vilseledande uttalanden om säkerhetsläget vid gränsen.

Biden: ”Futtigt politiskt spel”

USA:s president Joe Biden kritiserade efter omröstningen de republikanska politikerna för att enligt honom gett ett exempel på partipolitik som strider mot konstitutionen och som ”historien inte kommer att se på med blida ögon”.

– Republikanerna har uppenbart siktat in sig på en hederlig tjänsteman för att spela sitt futtiga politiska spel, säger han i ett uttalande.

Nu går frågan i fall Mayorkas ska ställas inför riksrätt vidare för behandling i senaten. Men där har Demokraterna majoritet.

Trump inför riksrätt två gånger

Republikanerna i representanthuset undersöker även om något av Bidens ageranden innan han flyttade in i Vita huset kan leda till en riksrättsprocess, rapporterar Reuters.

Expresidenten Donald Trump har ställts inför riksrätt två gånger under tiden som demokraterna dominerat representanthuset. Han friades senare av senaten i båda fallen, som då hade republikansk majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.