Foto: Svenska kyrkan, Zakaria Abdelkafi/ AFP

Oroligt utanför Svenska kyrkan i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En bil vältes och föremål stacks i brand utanför Svenska kyrkan i Paris på lördagseftermiddagen.

– Jag satt på kontoret och hörde brandkåren komma, fast jag såg inte själva branden, säger Kristina Hallström, vikarierande kyrkoherde.

Annars har inte demonstrationerna i Paris märkts så mycket just vid Svenska kyrkan, berättar Kristina Hallström, men den här lördagen kom de närmare inpå.

– Jag hörde några som sprang förbi och skrek och strax efter kom polisen. Jag hörde brandkåren, men de har åkt nu, säger hon.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Har ni märkt av demonstrationerna och bråken på något annat sätt de senaste veckorna?

– Lördagarna har ju varit de dagar när de stora kravallerna ägt rum, men här i vårt område har vi inte märkt av dem så mycket. Kyrkan har stängt på lördagar. Men det har varit problem med metron dagen efter demonstrationerna, den har inte alltid öppnat så tidigt som den brukar.

”Vi tänker alltid på riskerna”

Har ni pratat mycket om det som har hänt?

– Det är obehagligt och otäckt med det okontrollerade våldet. Det är klart att vi har pratat om det och vi tänker alltid på riskerna när vi har öppet. Vid vår julbasar hade vi vakter, men det har vi haft de senaste åren, efter terrordåden, säger Kristina Hallström.

De som arbetar på Svenska kyrkan läser all information från svenska ambassaden för att hålla sig uppdaterade.

– Den läser nog alla svenskar här i Paris. Och så får man vara klok och använda sitt omdöme. Inte vara ute medan kravallerna pågår.

Har du själv varit rädd när du tagit dig till jobbet?

– Jag behöver inte ta mig till jobbet för jag bor här i kyrkans lokaler!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet