Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Persson, expert på Israel-Palestinakonflikten, går igenom IDF:s bilder från tunnelsprängningarna i Gaza i klippet. Foto: IDF

Bild för bild: Här spränger IDF tunnlarna i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Hamas omfattande tunnelnätverk under Gaza sprängs nu bort eller täpps igen en efter en. Det uppger Israels försvarsmakt, IDF, som samtidigt släpper bilder på tunnlarna.

Bilderna visar bland annat hur soldater rör sig på ett nöjesfält inne i Gaza. I bakgrunden syns ett pariserhjul.

– Vi hittade en logistisk tunnel här. Vi sprängde den nu, och vi kommer att göra det varhelst vi hittar de här tunnlarna, säger en befälhavare i IDF:s video.

Experten: Ligger i Israels intresse att publicera

Anders Persson, statsvetare och expert på Israel-Palestinakonflikten, menar att det ligger i Israels intresse att släppa bilderna.

– Man vill kommunicera ut till omvärlden och hemmaopinionen att trupperna har framgång och att de åtminstone delvis lyckas uppnå sina mål, säger han.

Skyddar ledarskapet

Tunnelnätverket är helt avgörande för Hamas förmåga att stå emot Israels offensiv, enligt Anders Persson. Det handlar om allt ifrån att hålla gisslan till att skydda ledarskapet.

– Det finns få platser ovan jord där Hamas ledarskap kan gömma sig, säger Anders Persson.

500 kilometer långt

Enligt Hamas själva är deras tunnelnätverk över 500 kilometer långt.

– Det motsvarar ungefär ett helt tunnelbanesystem i en europeisk storstad. Det är också därför det kallas Gazas metro.

Läs mer om hur SVT verifierar krigets bilder här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.