Bill Browder säger att han kommer polisanmäla Swedbank. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Ints Kalnins/Reuters

Bill Browder polisanmäler Swedbank i Estland

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske finansmannen Bill Browder har lämnat in en anmälan mot Swedbank i Estland gällande penningtvätt till estniska finanspolisen och estniska åklagarmyndigheten.

Bill Browder anmäler denna gång Swedbank till den estniska finanspolisen och åklagarmyndigheten.

116 miljoner dollar genom Swedbank

Anmälan gäller misstanke om penningtvätt och innehåller flera dokument som SVT Nyheter har tagit del av.

– Vi har identifierat ett chockerande mönster av misstänkta transaktioner på åtminstone 116 miljoner dollar kopplade till mordet på Sergei Magnitsky som flödade genom Swedbank i Estland, skriver Bill Browder, vd för Hermitage Capital Management (HCM), i ett mejl till SVT Nyheter.

Vill undersöka de anställdas roll

Enligt honom finns uppgifter om att anställda inom Swedbank ska ha känt till transaktionerna, redan 2013, men inte gjort något för att stoppa dem.

– Vi har skickat in denna anmälan till de estniska myndigheterna i dag för att vi vill att de undersöker vilken roll de anställda på Swedbank har spelat.

Flera misstänkta konton har identifierats

I flera punkter redovisas eget källmaterial som visar transaktioner, konton och telefonnummer för att ge en bild av en systematisk och omfattande penningtvätt.

Bland annat ska misstänkta transaktioner ha identifierats från konton öppnade i den estniska delen av Danske bank och Ukio Bank i Litauen till flera Swedbankkonton i Estland där belopp på över hundra miljoner dollar syns.

Har tidigare anmält banker i Sverige

Hösten 2018 lämnade den amerikanske finansmannen in en anmälan mot Nordea till finska myndigheter. Då handlade det om att han ansåg att banken brustit i sitt arbete med att förhindra penningtvätt.

I början på mars i år lämnade Bill Browder in en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten mot Swedbank gällande penningtvätt, som ska ha skett genom överföringar på mer än 176 miljoner dollar till bankkonton i Swedbank i Sverige, Estland, Lettland och Litauen.

Även i den anmälan fördes kopplingar fram mellan så kallade Magnitskij-pengar och svenska konton i Swedbank.

”Finns mer att analysera”

I en intervju med SVT Nyheter som Bill Browder gjorde i samband med anmälan för en månad sedan sa han:

– Det som jag skickat in är bara en liten ögonblicksbild baserad på några få konton. Det finns mycket mer information som kan analyseras, säger han.

Inleder inte förundersökning

Ekobrottsmyndigheten valde att inte gå vidare med förundersökningen om penningtvätt.

Orsaken är att eftersom transaktionerna ägde rum 2006-2012 var eventuella brott preskriberade.

– Vi är inte nöjda med beslutet från ekobrottsmyndighetens åklagare att inte inleda en förundersökning eftersom att preskriptionstiden gått ut. Vår analys tyder på att de tittade på detta för snävt och de påstådda brotten begåtts inom innan preskriptionstiden löpte ut. Vi har överklagat deras beslut, skriver Bill Browder i ett mejl till SVT Nyheter.

Han menar också att de påstådda brotten är så allvarliga att de borde ha 10 års preskriptionstid i stället för fem.

Bill Browder överklagade Finansinspektionens beslut att inte inleda en förundersökning.

Bakgrund till anmälan

Det hela börjar 2007 då 230 miljoner dollar stjäls från den ryska staten, pengar som Bill Broders bolag betalat in i vinstskatt. Bill Browder anlitade skatterevisorn Sergej Magnitskij som undersökte affären. Han kastas i häkte och 2009 hittades död i en cell, 37 år gammal.

Stora summor pengar slussades

Det 20 februari i år avslöjade Uppdrag Granskning och SVT Nyheter att pengar från stölden slussats genom Swedbank och att banken därmed använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium. Det ska ha handlat om minst 40 miljarder kronor som slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Det handlade inte bara om pengar från den så kallade Magnitskij-affären. SVT:s utredningen visade att minst 40 miljarder kronor hade slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Kopplingarna finns kvar 2018

SVT har även tagit del av flera interna dokument som visar Swedbank i Estland redan 2013 utredde kopplingar till Magnitskij-affären och att bankens förra vd, Birgitte Bonnesen, då informerades om att banken var inblandad.

Ytterligare en hemlig rapport från Swedbank – som SVT tagit del av – visade att det fortfarande fanns kunder med Magnitskij-kopplingar kvar i banken så sent som 2018.

Den 21 februari i år meddelar Finansinspektionen att man tillsammans med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna kommer att genomföra en undersökning som beräknas vara klar i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.