Eritreanska demonstranter drabbade samman i Tel Aviv under lördagen. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Blodigt våld mellan eritreanska grupper i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals anhängare till den eritreanska regimen och oppositionella landsmän drabbade samman i den israeliska staden Tel Aviv på lördagen. Stundtals blev det mycket våldsamt.

The Jerusalem Post rapporterar att över 160 människor har skadats i konfrontationerna som beskrivs som de mest våldsamma mellan afrikanska asylsökande och migranter i Tel Aviv på flera år.

Bland de skadade är omkring 30 poliser. Flera människor av de demonstrerande rapporteras ha träffats av polisskott. Polisen sköt också med tårgas och använde chockgranater mot demonstranter.

Krossade skyltfönster

Olika tillhyggen som byggvirke, stenar och metallbitar användes av demonstranter på båda sidor. En yxa uppges också ha förekommit under slagsmålen, som ägde rum i en stadsdel i stadens södra delar där många migranter och asylsökanden bor. Nyhetsbyrån AP rapporterar att demonstranter sågs krossa skyltfönster och attackera polisbilar. En eritreansk regimanhängare har efter sammandrabbningarna setts ligga i en blodpöl i en lekplats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han ska sammankalla ett möte som ska hållas på söndagen där åtgärder mot dem som deltagit i sammandrabbningarna ska diskuteras.

Överväger massdeportering

Netanyahu meddelade under söndagen att han vill se alla inblandade migranter deporterade, rapporterar Ekot. Landet överväger därmed att deportera 1 000 eritreaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.