Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har spärrat av flera gator i norska Bergen. Minst en person ska ha skadats enligt norska medier. Foto: Tuva Åserud/NTB

Stökigt i norska Bergen i samband med eritreanskt firande

Uppdaterad
Publicerad

Polis har spärrat av delar av norska Bergen sedan oroligheter brutit ut i samband med ett eritreanskt arrangemang. Minst en person ska ha skadats rapporterar bland annat NRK.

Enligt uppgfter till Bergens Tidende ska minst en person ha skadats i sammandrabbningar mellan regimkritiska och påstått regimvänliga eritreaner. Ett knappt hundratal personer varit inblandade i bråket och även polis som försökte avbryta det ska ha attackerats.

Ett stort antal poliser har kommenderats ut, utrustade med elchocksvapen och gasmasker. Flera gator i staden har spärrats av och polisen är redo att sätta in tårgas för att stävja nya kravaller.

Stenar och tillhyggen

– Just nu är det ganska lugnt, men vi har fortsatt hög beredskap. Inga personer har dock gripits, säger Lars Morten Lohte på Bergenpolisen till SVT Nyheter.

Oroligheterna, som bland annat bestod av stenkastning och slagsmål med tillhyggen, inleddes sedan regimkritiker krävt att polisen skulle stoppa ett planerat arrangemang på årsdagen av det eritreanska självständighetskriget 1961

– Vi räknar fortfarande med att evenemanget ska kunna genomföras som planerat senare i kväll, säger Lars Morten Lohte.

Redan vid niotiden på morgonen började folk samlas, men det var först vid tolvtiden som det blev våldsamt mellan dem som arrangerar firandet och motdemonstranter, skriver VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.