Bo Xilai offensiv i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den förre kinesiska toppolitikern Bo Xilai fortsätter att avfärda i stort sett alla vittnesmål mot honom har nu gjort vissa medgivanden.

Bo är anklagad för maktmissbruk, mutbrott och förskingring. Rättegången gick på lördagen in på sin tredje och troligen sista dag.

Han misstänks för mutbrott på totalt 26,8 miljoner yuan (motsvarande 28,3 miljoner kronor). Enligt ett uppläst vittnesmål på lördagen erkänner Bo visst ansvar för motsvarande nära 5,3 miljoner kronor som han ska ha förskingrat från ett offentligt byggprojekt.

Muträttegång mot Bo Xilai

”Skam och ånger”

Han säger dock att en tjänsteman i staden Dalian – där Bo var borgmästare på 1990-talet – närmast försökt tvinga på honom pengarna, att de till slut hamnade hos Bo:s hustru Gu Kailai och att han inte varit tillräckligt uppmärksam.

-Jag är villig att hålla med om åklagarnas analys efter deras utredning och samtidigt ta på mig juridiskt ansvar för detta. Jag känner djup skam och ånger, ska Bo ha sagt i förhör den 2 april.

I övrigt fortsatte han offensivt. Tjänstemannen från Dalian sade att han hört Bo ringa Gu Kailai och beordra henne att ta emot pengar. Men Bo avfärdade vittnet och sade att även de dummaste vet att man inte ska diskutera mutor framför andra.

-Alla som känner mig vet att jag ber dem att stänga av sina mobiltelefoner innan jag talar.

En föreställning

Gu Kailai dömdes i fjol för mord på en brittisk affärsman. Också Wang Lijun, Chongqings tidigare polischef, dömdes för samma brott.

När Wang vittnade på lördagen förnekade Bo också att han missbrukat sin makt vid mordutredningen. Däremot ångrar Bo att han örfilat och avskedat Wang när denne sade till Bo att Gu låg bakom mordet.

Utländska bedömare anser att Bo är förloraren i en intern maktstrid och att rättegången är en teaterföreställning där ett långt straff, kanske villkorlig dödsdom, väntar honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muträttegång mot Bo Xilai

Mer i ämnet