Oskar Gröning, 94. Foto: TT

”Bokhållaren i Auschwitz” dömd för medhjälp till mord

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Gröning, 94, har i tysk domstol dömts för medhjälp till mord på 300.000 människor under tiden han verkade som bokhållare i det nazistiska förintelselägret Auschwitz. Domen mot den förre SS-officeren Oskar Gröning kan vara den sista mot personer som misstänks för brott under Förintelsen.

Oskar Gröning döms till fyra års fängelse.  Den före detta SS-officeren har erkänt ”moralisk skuld” och flera gånger bett om ursäkt för tiden han var stationerad i förintelselägret, skriver TT.

– Ingen skulle ha deltagit i Auschwitz. Jag vet det. Jag ångrar verkligen att jag inte kom fram till denna insikt tidigare. Jag är mycket ledsen, sade 94-åringen med vacklande röst i rätten i tisdags.

En av de sista rättegångarna

Gröning ska ha tjänstgjort i Auschwitz från maj till juli 1944 och har kallats bokhållare eftersom hans jobb var att samla in tillhörigheterna från de som deporterats till förintelselägret.

Nu har tysk domstol konstaterat att den nu 94-årige Gröning gjort sig skyldig till medhjälp till nazisternas mord på 300.000 personer mellan maj och juli 1944. Enligt domaren Franz Kompisch tog Gröning frivilligt ett ”säkert skrivbordsjobb” i ett maskineri som var ”helt utformat för dödandet av människor”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Rättegången är förmodligen en av de sista mot personer som misstänks för brott i forna Nazityskland, uppger TT.

”Jag såg gaskamrarna”

Gröning har också tidigare diskuterat sin roll i Auschwitz offentligt, vilket är ovanligt bland de nazister som ställts inför rätta. För honom har det varit ett sätt att tysta dem som förnekar att Förintelsen ägt rum.

– Jag såg gaskamrarna. Jag såg krematorierna. Jag stod på rampen när urvalet (för gaskamrarna) ägde rum, sade han i en BBC-dokumentär för tio år sedan.

Långt lidande

En grupp överlevande från Förintelsen, samt offrens anhöriga, välkomnar domen och kallar den ”ett mycket sent steg mot rättvisa”.

”SS-medlemmar som Gröning som deltog i mordet på våra familjer har skapat ett livslångt och outhärdligt lidande för oss”, skriver de i ett uttalande.

Fakta: Auschwitz och Förintelsen

Auschwitz är det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen och platsen för det ökända nazistiska lägerkomplexet.

Uppförandet påbörjades i april 1940 och lägret togs i bruk i juni samma år. Komplexet hade olika funktioner, Auschwitz I var koncentrationsläger för politiska fångar, Auschwitz II-Birkenau ett förintelseläger och Auschwitz III-Monowitz ett arbetsläger, som försåg fabriker i närheten med slavarbetare. Det fanns också områden för medicinska experiment.

Vid ankomst med godståg delades fångarna upp i två grupper: en mindre grupp med de som räknades som arbetsföra, medan mer än fyra av fem judar togs direkt till gaskamrarna.

Auschwitz var det största lägret och var centrum för utrotandet av de europeiska judarna. Från 1942 dödades systematiskt 1,2-1,6 miljoner judar.

Källa: NE, Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.