Foto: TT

Bolton anlitade Cambridge Analytica

Uppdaterad
Publicerad

President Trumps nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har använt sig av Cambridge Analytica. Boltons ”super-pac” var en av de första att anlita det nu omstridda bolaget 2014, skriver New York Times.

Skandalomsusade Cambridge Analytica anlitades av Boltons politiska aktionsgrupp för att skapa psykologiska profiler över väljare med hjälp av data från Facebook.

Under två år ska Boltons grupp ha spenderat närmare 1,2 miljoner dollar på projektet.

”Besatt av hur USA blivit ryggradslöst”

Christopher Wylie, som beskrivs som en visselblåsare som jobbat på Cambridge Analytica, säger att Bolton ska ha varit medveten om varifrån uppgifterna om privatpersoner kom. Enligt honom var Boltons ”super-pac” ute efter specifik information.

– Boltons pac var besatt av hur USA blivit ryggradslöst, säger Wylie till tidningen, och lägger till att kampanjen ville ha forskning om hur den kunde få ut riktade meddelanden om säkerhetsfrågor.

– Det innebar att de ville få människor att bli mer militariserade i sin världsbild, säger Wylie till New York Times.

Tredje nationella säkerhetsrådgivaren

Bolton har beskrivits som en ”hök” som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland. Bedömare anser att han passar presidentens nationalistiska politik.

Bolton blir Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare inom 14 månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet