Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson portas från parlamentet. Arkivbild. Foto: ALBERTO PEZZALI/TT

Boris Johnson portas från parlamentet efter partygate-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens parlament har röstat för att stödja den utskottsutredning som slår fast att landets tidigare premiärminister Boris Johnson medvetet vilselett parlamentet kring sin vetskap om ”partygate”, rapporterar flera brittiska medier.

Rösterna föll 354–7. Totalt 118 konservativa röstade till stöd för rapportens slutsatser, medan 225 ledamöter var frånvarande, inklusive premiärminister Rishi Sunak.

Konsekvensen blir att Boris Johnson portas från parlamentet – han har inte längre fri tillgång till parlamentsbyggnaden Westminster i London – något som vanligtvis gäller för tidigare brittiska parlamentsledamöter.

Bröt mot pandemiregler

Om Boris Johnson inte skulle ha avgått som ledamot tidigare den här månaden hade han även blivit avstängd i 90 dagar. Avgången kom efter att utskottsutredningen kommit fram till att uttalanden som han gjort till parlamentet om en rad sammankomster som bröt mot pandemireglerna, var missledande.

Själv har Johnson hela tiden kraftfullt förnekat att han skulle ha ljugit om pandemifesterna och har kallat utskottsutredningen för en ”skenrättegång”.

Sunak frånvarande

Att den konservative premiärministern Rishi Sunak inte var på plats under omröstningen noteras i flera brittiska medier. Tidigare under dagen träffade Sunak Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Labourledaren Keir Starmer, som kallar Johnsons beteende för ”oacceptabelt”, uppmanade tidigare Sunak att visa sitt ledarskap genom att delta i måndagens omröstning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En plötslig avgång och en rapport som fastslår att han ljugit för parlamentet. SVT:s reporter svarar på tre frågor om Storbritanniens tidigare premiärministern och partygate-lögnerna. Foto: Clara Zahui/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.