Boris Johnson och Vladimir Putin. Foto: TT

Boris Johnson: Troligt att Putin gav ordern om nervgiftsattack

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna för Frankrike, USA, Tyskland och Storbritannien har tidigare gått ut i ett gemensamt uttalande att Ryssland ligger bakom giftattacken mot ex-dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Nu går Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson ännu längre och pekar ut Putin personligen som den som troligtvis gav ordern.

”Oförlåtligt” är svaret från Moskva.

Johnson säger till nyhetsbyrån Reuters att det är uppenbart att Ryssland ligger bakom attacken, och att det är ”högst troligt” att landets president Vladimir Putin var den som gav ordern.

Ett uttalande som är ”chockerande” enligt Kreml, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

– Varje omnämnande av vår president i detta sammanhang är chockerande och en oförlåtlig kränkning av diplomatiska regler och anständigt beteende, svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Löfven: Bekymrande nervgasattack

I Tyskland, där Stefan Löfven (S) är på plats för att träffa förbundskansler Angela Merkel, tar den svenska statsministern upp nervgiftsattacken vid en presskonferens.

– Vi är mycket mycket bekymrade över nervgasattacken vi har sett i Storbritannien. Ryssland måste förklara hur det här nervgiftet har kunnat användas, säger Stefan Löfven och fortsätter.

– Vi delar bedömningen att det med all sannolikhet är Ryssland som är ansvariga för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet