Foto: Tolga Akmen/TT

Bred ilska över brexitförslaget – de flesta hittar något att hata

Uppdaterad
Publicerad

När utkastet till ett brexitavtal till sist presenterades var det glest med applåder men desto trängre i de arga kritikernas ringhörna. Företrädare i alla läger tycks ha hittat något att hata med förslaget om brittisk utträde ur EU, såväl på brittisk hemmaplan som i Bryssel.

Hårt pressad av kritik från flera håll och av avhopp inom den egna regeringen fick brittiska premiärministern Theresa May försvara utkastet till ett avtal om brittiskt utträde ur EU.

– Det är det bästa vi har och är i vårt nationella intresse, och det ska se till att det blir ett smidigt utträde ur EU, sade May från parlamentets talarstol.

Brexit

May konstaterar att varken den brittiska sidan eller EU är helt nöjda med avtalet, något de inte är ensamma om. Faktum är att få om någon verkar helt glad.

Något för alla att hata

Brexitivrare är missnöjda eftersom avtalet enligt dem riskerar att binda Storbritannien till EU under en allt för lång tid framöver. Dessutom anklagas avtalet för att ge EU ett veto mot utträdet, i delarna som ska förhindra en ”hård” gräns mellan Irland och Nordirland.

De som har velat stanna i EU anser å sin sida i stället att avtalet innebär en alltför brysk skilsmässa som försvagar Storbritannien. Många av dem vill se en ny, andra folkomröstning om brexit.

Nordirländska unionistpartiet DUP, allierade i parlamentet med Mays konservativa, kritiserar May för att ha svikit löften och inte ha tagit till sig deras invändningar i frågan. Skotska ledare är å sin sida upprörda för att förslaget inte ger Skottland samma garantier som Nordirland fått.

Oppositionsledare Jeremy Corbyn krävde på torsdagen att förslaget dras tillbaka, och har dessutom sagt att ett nytt val bör hållas om parlamentet röstar emot avtalet. Efter att tidigare ha antytt att brexit är oundvikligt, öppnade han i torsdags för en andra folkomröstning.

Missnöje från EU-sidan

Det är inte heller bara inhemskt som den föreslagna överenskommelsen väcker ont blod. Flera EU-länder ska ha vädrat missnöje med vad som sägs om framtida fiskeri i brittiska vatten. I dag är de tillgängliga för EU-länder – något unionens medlemmar velat hålla fast vid medan Storbritannien velat ta egen kontroll över fiskevattnen.

– Rörande avtalsutkastet så är det flera medlemmar som kommer att efterlysa förbättringar vad gäller fiske, säger en diplomatkälla med nära kunskap om förhandlingarna till nyhetsbyrån Reuters.

Men precis som Theresa May försvarar avtalet från kritiker på hemmaplan så har EU-tjänstemän varnat de som inte känner sig nöjda med överenskommelsen. EU-parlamentets samordnare för brexitfrågan, Guy Verhofstadt, konstaterade i torsdags att det ”inte finns mycket manövreringsutrymme” i frågan.

Den stora frågan är nu om avtalet får godkänt av det brittiska parlamentet, och om May klarar en möjlig misstroendeomröstning. De som försvarar utkastet framhåller att det, trots allt, är den bästa möjliga lösningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet