Foto: TT arkiv.

Analys: Brexit-klockan tickar oroväckande snabbt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots att datumet för Storbritanniens utträde ur EU närmar sig med stormsteg råder fortfarande total ovisshet om vad som faktiskt kommer gälla den 29 mars.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Tick, tack, tick, tack....

I brittiska nyhetsmedier, appar och twitterkonton kan vi följa nedräkningen till brexit sekund för sekund. I det ögonblick jag kollar är det 42 dagar, 9 timmar, 48 minuter och 43 sekunder kvar till den 29 mars klockan 23.00 GMT, då Storbritannien ska lämna EU.

Brexit

Total ovisshet

Men hur säkra kan vi vara på att så verkligen kommer att ske? Inte alls. För trots att dagen b (för brexit) är så ofattbart nära, är ovissheten kring utträdet fortfarande i det närmaste total.

”Brexitfiaskot har redan försvagat Storbritanniens position i världen. Vi råder å det starkaste att man byter riktning innan det är för sent. Det är uppenbart att brexit har blivit en nationell kris.”

Så skrev fler än 40 före detta brittiska ambassadörer och andra diplomater i veckan i ett brev till den brittiska premiärministern Theresa May. 

Det har länge varit uppenbart att brexit polariserat de brittiska väljarna. Men nu står det också klart att turerna kring utträdet har orsakat en allvarlig inrikespolitisk kris som hotar att splittra de två dominerande partierna.

Djupa sprickor

Efter det senaste bakslaget för May i det brittiska parlamentet varnar den ledande brexitmotståndaren Dominic Grieve i hennes eget konservativa Toryparti, för att dussintalet ministrar kan komma att avgå om det blir en hård brexit – ett utträde utan något avtal alls. Och Torypartiets hårdföra brexitanhängare, de så kallade brexitörerna, har redan stämplats som ”ett parti i partiet”. 

Samtidigt brottas Jeremy Corbyn, ledaren för det största oppositionspartiet Labour, med sviktande väljarstöd och interna stridigheter. En grupp Labourledamöter har redan en fot utanför dörren. De hotar att bilda ett utbrytarparti inom kort om Corbyn vägrar stödja kraven på en ny folkomröstning om brexit.

Nya samtal

Den politiska handlingsförlamningen och det kaotiska läget gör det svårt, ja omöjligt, att förutspå hur det ska gå med brexit. Enligt en analys som den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs gjort är det 50 procents chans att Theresa May till slut får igenom ett brexitavtal i det brittiska parlamentet.

Sannolikheten för att det blir en hård brexit är 15 procent.

Nästa vecka ska May träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för nya samtal. Det senaste från diplomatkällor är att May är beredd att kompromissa om kravet på att riva upp utträdesavtalet för att i stället söka andra försäkringar när det gäller den så kallade nödlösningen om Nordirland.

Tick, tack, tick, tack....

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet