David Davis, som är Brexit-minister slutar för att han är kritisk till hur premiärminister Theresa May valt att hantera brexit. Foto: TT

Brexitministern David Davis avgår

Uppdaterad
Publicerad

David Davis, som är brexitminister avgår med omedelbar verkan och ersätts av tidigare bostadsministern, Dominic Raab, rapporterar AP. Anledningen ska vara Theresa Mays besked om att lämna EU på ett ”mjukt sätt”.

David Davis förespråkar i stället ett ”hårt sätt” och har varit kritisk till hur premiärminister Theresa May valt att hantera brexit.

Inte överens

Hon vill arbeta för ”ett fritt handelsområde för varor” med EU och i fredags godkändes en plan för hur ekonomiska band med EU ska se ut efter landets utträde.

Under fredagskvällen skrev Davis ett brev till May där han beskrev förslaget som ogenomförbart. David Davis lämnade sin post med omedelbar verkan under söndagen.

Fler lämnar

Har varit ansvarig för brexit sedan 2016. Men enligt uppgifter har han flera gånger hotat att sluta.

Även Steve Baker, högt uppsatt vid Davis brexitdepartement, har sagt upp sig kort efter sin chef, rapporterar tidningen The Telegraph.

Storbritannien folkomröstade i juni 2016 om utträde ur EU, 52 procent röstade ja till brexit. Förra året meddelade landet formellt sin avsikt att lämna unionen den 29 mars 2019.

Utträdesförhandlingar med EU har pågått sedan i somras och vissa frågor har lösts, till exempel vad som ska gälla för de EU-medborgare som bor i Storbritannien, och vice versa. På ett toppmöte i mars antog EU-ledarna direktiv för nästa förhandlingssteg, det om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

I oktober hoppas parterna ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament.

Storbritannien lämnar formellt EU den 29 mars 2019, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en nära två år lång övergångsperiod, för att invånare och företag ska hinna anpassa sig till den nya situationen. Den löper ut den 31 december 2020. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet