Brittisk minister tog nackgrepp på aktivist – stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske ministern Mark Field stängs av efter att ha tryckt upp en klimataktivist mot en pelare, bekräftar premiärminister Theresa Mays talesperson. Aktivisten säger till BBC att Field ”kanske borde ta en kurs i hur man kontrollerar sin ilska”.

Händelsen ägde rum på ett evenemang i London. När finansminister Philip Hammond skulle hålla tal stormade 40 Greenpeace-aktivister klädda i rött in i rummet, till synes helt fritt utan att stoppas av någon säkerhetspersonal.

En kvinnlig aktivist rörde sig snabbt åt Mark Fields håll, väl framme bakom dennes stolsrygg tog det stopp.

Den 54-årige ministern, som ansvarar för utrikesfrågor gällande Asien och Stillahavsområdet, reste sig då och tryckte upp aktivisten mot en stolpe.

– Det fanns ingen säkerhetspersonal på plats och i någon sekund var jag orolig att hon kunde varit beväpnad, säger Mark Field.

Han greppade sedan tag om kvinnans nacke, och ledde henne bort från bordet.

Polisen i London undersöker ett antal rapporter om överfall i samband med evenemanget.

Stängs av

Mark Field har själv bett att händelsen utreds av motsvarande statsrådsberedningen, och har bett om ursäkt till aktivisten.

I ett uttalande säger han att många gäster kände sig hotade, och att han reagerade instinktivt när en aktivist ”rusade förbi honom”.

Händelsen har uppmärksammats i såväl traditionella som sociala medier. En talesperson vid 10 Downing street säger att premiärminister Theresa May har tagit del av bildmaterialet, och att hon ”finner det väldigt bekymmersamt”.

– Han kommer att stängas av som minister när utredningen av händelsen inleds, säger Mays talesperson, rapporterar BBC.

”Borde ta en kurs”

Aktivisten berättar för public service-kanalen att syftet med protesten varit attt få möjlighet att ”prata med män som har makt, bankmän och investerare som fortsätter att investera i fossila bränslen.”

Hon beskriver ministerns tilltag som ”väldigt obehagligt”, men upplever inte att Mark Field gjort sig skyldig till något brott.

– Jag vill att han funderar över vad han gjort, så att han inte gör det igen. Kanske borde han ta en kurs i hur man kontrollerar sin ilska, säger aktivisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.