Foto: TT

Brittisk politiker sköts till döds vid väljarmöte

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska Labour-politikern Jo Cox, 41, dog efter att ha blivit skjuten och knivhuggen i samband med ett väljarmöte i Birstall på torsdagen. Den 52-årige man som gripits för dådet uppges ha kopplingar till en högerextrem vitmaktrörelse som vill se Storbritannien lämna EU.

Attacken ägde rum vid 14-tiden, svensk tid, utanför ett bibliotek. Cox ska ha skjutits två eller tre gånger – uppgifterna går isär – och efter attacken ha setts blödande på marken, uppger vittnen på plats, enligt The Mirror.

Vittnesuppgifter beskriver hur mannen skjutit Cox upprepade gånger efter att hon fallit, och även sparkat på kroppen. Cox förklarades död av en läkare som samarbetade med ambulanspersonal, enligt BBC.

Brittisk EU-omröstning

En 77-årig man i närheten attackerades också, men skadorna uppges inte vara livshotande, enligt uppgifter från The Guardian och The Independent.

En gripen

Polischefen i West Yorkshire, Dee Collins, uppger att en person har gripits i närheten av brottsplatsen. Det rör sig om en 52-årig man, enligt BBC. Även en del vapen, bland annat ett skjutvapen, har beslagtagits.

Polisen letar inte efter fler gärningsmän och utgår ifrån att det rör sig om en isolerad händelse, men har flera patruller på plats i området. Man ber vittnen att höra av sig. Polisen har inte kunnat kommentera den misstänkte gärningsmannens motiv.

Kopplingar till högerextremism

Flera vittnesuppgifter gör dock gällande att mannen i samband med attacken ska ha ropat ha ropat ”Britain first” (Storbritannien först) som är namnet på ett nationalistiskt högerparti och en slogan för den sida i brexit-kampanjen som vill se ett utträde ur EU.

Uppgifter finns också om att 52-åringen har kopplingar till den högerextrema gruppen Springbok Club, en organisation som försvarat apartheid i Sydafrika och som under många år drivit kampanj för att Storbritannien ska lämna EU, uppger The Independent.

Mental ohälsa

Människor som bott i 52-åringens närhet under decennier beskriver honom som en tystlåten enstöring, en person som bott i ett hus tillsammans med sin farmor, och efter hennes bortgång för några år sedan ensam, uppger The Independent.

Mannens bror säger till The Telegraph att han kämpar med att förstå vad som har hänt.

– Min bror är inte våldsam och är inte särskilt politisk. Jag vet inte ens vad han röstar på. Han har en bakgrund av mental ohälsa, men han har fått hjälp.

2010 förekom 52-åringen själv i media, då som medverkande i en artikel i en lokaltidning. I intervjun talar han sig varm över hur betydelsefull anställningen som parkskötare är för honom, att möjlighet att få komma ut jobba varit viktigare än all psykoterapi och medicinering, och att många psykiskt sjuka är socialt isolerade och avskurna från samhället.

Mor till två barn

Cox var 42 år, gift och mamma till två barn. Hennes make Brendan Cox säger att Jo Cox trodde på en bättre värld.

– Hon kämpade för det varje dag i sitt liv med en energi, och en aptit på livet som skulle lämna de flesta människor utmattade.

Han säger att hans hustru framför allt skulle ha velat två saker nu.

– Ett, att våra kära barn översköljs av kärlek, och två, att vi alla enas i kampen mot hatet som dödade henne. Hat har ingen troslära, ras eller religion, det är giftigt, säger han enligt The Independent.

Han fortsätter:

– Jo skulle inte ha ångrat något i sitt liv, hon levde varje dag fullt ut.

Oerhört chockad

Jo Cox tog examen från universitetet i Cambridge 1995 och har varit engagerad i flera välgörenhetsorganisationer.

Hon valdes in i parlamentet förra året, som representant för valdistriktet Batley och Spen. I sitt arbete har hon varit starkt engagerad i den politiska rörelsen för att få Storbritannien att stanna kvar i EU. Dessutom prioriterade hon att försöka hitta en lösning på Syrienkonflikten.

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn skriver på Twitter att han oerhört chockad av händelsen.

”Hela Labourpartiets tankar är med henne och hennes familj vid den här tidpunkten”.

Premiärminister David Cameron beskriver Jo Cox som en person med ett stort hjärta, som tog hand om flyktingar.

– Vi har förlorat en stjärna, säger han.

Första mordet på 26 år

Jo Cox är den första parlamentsledamot som blivit mördad sedan 1990, då Ian Gow dödades av en bilbomb planterad av den nordirländska terrorgruppen IRA, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet