Sunny Beach, den populära charterorten där mannen befann sig vid misshandeln. Foto: Cherubino/Wikimedia CommonsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vrede i Bulgarien efter att svenska turisten misshandlat städerska: ”Turisterna trampar på oss”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags publicerades en video där en städerska sparkas i huvudet av en svensk turist. Reaktionerna i Bulgarien har varit fyllda av chock och ilska – och flera personer har hört av sig till SVT Nyheter i hopp om att händelsen ska uppmärksammas i Sverige.
– Turisterna attackerar personal men går fria, säger en bulgarisk journalist.

Det var den tredje juni som den svenske mannen misshandlade en städerska på ett hotell i charterorten Sunny Beach.

En övervakningsfilm visar hur svensken, en man från Jämtland i 50-årsåldern, sparkar en kvinna som arbetar på ett hotell kraftfullt i huvudet.

Bulgariska medier har rapporterat flitigt om händelsen och flera personer från landet har även kontaktat SVT Nyheter för att berätta om reaktionerna på misshandeln.

En av dem är journalisten Liyana Pandelieva.

– Jag trodde först inte på det när jag hörde att mannen var svensk. I vanliga fall är svenska turister helt okej, de dricker väldigt mycket, men brukar inte ställa till med problem, säger Liyana Pandelieva.

Starka reaktioner

Att turister beter sig illa mot personal på barer och hotell är dock ingen nyhet. Enligt Liyana Pandelieva är det något som gång på gång händer utan att det vidtas några åtgärder. Det har lett till stort missnöje hos det bulgariska folket.

– Vårt lagsystem är inte så strikt när det kommer till den här typen av våld, liknande händelser har skett så många gånger. Turister attackerar personal på hotell eller barer, men går fria, säger Liyana Pandelieva.

LÄS MER: Övervakningsfilm visar svensk man misshandla bulgarisk städerska

”Turisterna får trampa på oss utan konsekvenser”

PR-chefen Vessislava Tancheva menar att reaktionerna är uppdelade i två delar.

En del känner chock inför brutaliteten som ses i övervakningsfilmen, andra reagerar med att känna misstro mot bulgariska myndigheter.

– Alla är väldigt arga eftersom det känns som att det inte tas på allvar. Det är som att turister trampar på oss utan att det får några konsekvenser. Först häktades ju mannen, men sedan släpptes han fri igen, så vi förstår inte den dubbelmoralen som myndigheterna kör med, säger Vessislava Tancheva.

”Vi har mer att erbjuda än alkohol”

Några reagerar med mer negativa kommentarer, som att Bulgarien skulle förtjäna turister som beter sig illa på grund av landets marknadsföring av billig alkohol.

Det vänder sig Liyana Pandelieva starkt emot.

– Vi känner oss som lägsta klassens EU-medborgare och det förtjänar vi inte. Vi har så mycket mer att erbjuda än alkohol. Och oavsett är det aldrig okej att attackera oskyldiga människor, säger hon.

Vessislava Tanchev är en av dem som hörde av sig till SVT Nyheter för att berätta om reaktionerna i Bulgarien efter att en svensk turist misshandlat en städerska.

LÄS MER: Misshandlade städerska på charterort – nu ska svensken begäras häktad på obestämd tid

Välkomnar ändå turism

Både Vessislava Tancheva och Liyana Pandelieva ser positivt på att så många vill komma till Bulgarien, men önskar att det kunde ske en förändring i hur turister beter sig när de är på besök i landet.

Framförallt vill de att de som begår brott ska få hårdare straff, men de är inte längre förvånade över att turister super sig fulla och uppför sig illa.

– Vi pratar om Sunny Beach, det är en stor stad dit personer från hela Europa kommer för att dricka och ha kul. Det är inte en plats för att ta det lugnt. Tyvärr är det på sådana platser som sådant här ofta händer, men vi är trötta på att inget görs åt problemet, säger Vessislava Tanchev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk turist sparkade städerska i Bulgarien

Mer i ämnet