Övervakningsfilmer visar hur mannen sparkar hotellstäderskan i huvudet Foto: Bulgariens åklagarmyndighet

Misshandlade städerska på charterort – nu ska svensken begäras häktad på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske mannen som greps i Bulgarien i lördags, efter att ha sparkat en städerska i huvudet på ett hotell i Sunny Beach, kommer att begäras häktad på obestämd tid imorgon. Detta enligt uppgifter från Bulgariens åklagarmyndighet till SVT Nyheter.

Det var i lördags som mannen, en svensk i 50-årsåldern från Jämtland, greps, efter att en övervakningsfilm visat hur han till synes oprovocerat sparkar en hotellstäderska i huvudet så att hon faller omkull och blir liggande.

Städerskan fick en hjärnskakning och inre blödningar samt blåmärken på underkäken efter sparkattacken, säger bulgariska åklagarmyndigheten till SVT Nyheter.

Svensk turist sparkade städerska i Bulgarien

Mannen släpptes först av polis, men har anhållits och kommer i morgon att begäras häktad på obestämd tid.

”Åklagarmyndighetens samlade bedömning är att det finns en akut risk att mannen såväl begår som döljer nya brott, så han är anhållen i upp till 48 timmar. Den 8 juni kommer åklagarmyndigheten begära att den regionala domstolen i Nessebar häktar mannen på obestämd tid” skriver en presstalesman för åklagarmyndigheten i ett mejl till SVT Nyheter.

LÄS MER: TV: Här sparkar den svenska turisten hotellstäderskan i huvudet

Kan släppas redan på fredag

Rumen Draganov från Bulgariens turistinstitut säger till den bulgariska tidningen Dnes att städerskan bör få ett skadestånd på 50.000 euro, cirka en halv miljon kronor.

Den skadade städerskans dotter säger till samma tidning att familjen ska anlita en advokat.

Kvinnan uppges vara i stabilt tillstånd.

”Skandinaver är känsliga”

Blagoj Ragin, som leder en organisation för bulgariska hotellägare och krögare, menar att denna typ av händelse kan inträffa i vilket land som helst.

Han varnar för att dra för stora växlar på det som hänt.

– Skandinaver är känsliga och behandlas de negativt är man rädd att förlora dem som turister. Ett fattigt land som Bulgarien har inte råd att förlora denna marknad, säger Ragin till Dnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk turist sparkade städerska i Bulgarien

Mer i ämnet