CIA-chefen David Petraues med hustrun Holly. Foto: Scanpix

CIA-chefen avgår efter otrohet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s underrättelsetjänst CIA:s chef David Petraeus avgår på egen begäran, till följd av en kärleksaffär.

Efter bara drygt ett år på posten avgår David Petraeus som CIA-chef till följd av en otrohetsaffär. Vicechefen Michael Morell tar tills vidare över hans uppgifter.

USA:s underrättelsetjänst CIA:s chef David Petraeus avgår på egen begäran. Petraeus erkände den utomäktenskapliga affären i ett brev till sina anställda.

”Efter att ha varit gift i 37 år, visade jag det extremt dåliga omdömet att inleda en utomäktenskaplig affär. Sådant beteende är inte acceptabelt, varken som äkta man eller som ledare av sådan organisation som vår”.

Petraeus lämnade in sin avskedsansökan till president Obama i torsdags, nyss fyllda 60 år. Obama lovordade hans extraordinära samhällsinsats.

Tjänstgjorde i Afghanistan

Chefen för nationella underrättelsetjänsten James Clapper beklagade förlusten av ”en av nationens mest respekterade samhällstjänare”

Den Princeton-utbildade fyrstjärnige generalen tjänstgjorde som befälhavare för den internationella Isaf-styrkan i Afghanistan under ett år fram till juli 2011. Dessförinnan var han militärbefälhavare för USA:s centralkommando.

2007-08 var Petraeus chef för den multinationella styrkan i Irak.

Inför årets presidentvalskampanj spekulerades det i att Petraeus skulle ställa upp för Republikanerna.

-Jag är ingen politiker, och jag kommer aldrig att bli, sade han till tv-kanalen 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petraeus otrohetsaffär

Mer i ämnet